ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΩΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ.

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017, στο ξενοδοχείο AKS στο Πόρτο Χέλι, μεταξύ του Δήμου Ερμιονίδας και του Δημάρχου, κου Σφυρή Δημήτρη, της Επιτροπής Τουρισμού, με ομιλητή τον κο Λαδά Απόστολο, της Ένωσης Ξενοδόχων με εκπρόσωπο και ομιλητή τον κο Κάκαρη Δημήτρη αλλά και του δημιουργού του Οδηγού της Ελληνικής Γαστρονομίας κο Πίττα Γιώργο, παρουσιάστηκε η Α” φάση του έργου για τη διαμόρφωση του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου της Ερμιονίδας. Η συζήτηση έγινε σε φιλικό και ευχάριστο κλίμα με πλήθος παρευρισκομένων, μελών της δημοτικής αρχής και συμβούλων της αντιπολίτευσης, εστιατόρων, παραγωγών πρωτογενούς τομέα, της εθελοντικής ομάδας του λαογραφικού εργαστηρίου με κάλυψη. Η εκδήλωση καλύφθηκε από τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

GGG 1

Σύμφωνα, λοιπόν με τον μελετητή Γίωργο Πίττα, η συνεργασία του Δημάρχου Ερμιονίδας με το http://www.greekgastronomyguide.gr/ είχε πολύ καλά αποτελέσματα γεγονός που αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων στην συζήτηση που ακολούθησε μετά την παρουσίαση.

GGG 3

Η παρουσίαση περιλάμβανε τρεις ενότητες:

H πρώτη ενότητα αναφερόταν στον σημαντικό ρόλο της Γαστρονομίας στη διαμόρφωση του Τουριστικού προϊόντος. Για το πώς δηλαδή, η γαστρονομία έχει εξελιχθεί ως ένα από τα πλέον καθοριστικά όπλα για την ενίσχυση της Τουριστικής ταυτότητας και του brand name κάθε περιοχής και πώς τα αγροδιατροφικά  προϊόντα μπορούν να γίνουν πρεσβευτές των τόπων τους. Η δεύτερη ενότητα περιλάμβανε την καταγραφή του Χαρτοφυλακίου της Ερμιονίδας με τα 23 πρώτα καταγεγραμμένα θέματα. Αναλύθηκε με ποιον τρόπο έγινε η επιλογή, πώς έγιναν οι συνεντεύξεις και οι φωτογραφίσεις. Τέλος παρουσιάστηκε το πώς η Ερμιονίδα και τα θέματα αυτά βρέθηκαν στην πρώτη θέση από πλευράς επισκεψιμότητας (μηχανές ανεύρεσης) στην Google! Η τρίτη ενότητα περιλάμβανε τη στρατηγική των επόμενων βημάτων και των κρίσιμων θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν.

ggg10

Μετά το πέρας της συζήτησης με το κοινό – που είχε μεγάλο ενδιαφέρον – το Λαογραφικο Εργαστήρι  Ερμιονίδας, http://www.greekgastronomyguide.gr/item/laografiko-ergastiri-dimou-ermionidas/ πρωτοπόρο πάντα σε θέματα σε εθελοντικής εργασίας, προσέφερε στους προσκαλεσμένους μια σειρά από ντόπια εδέσματα και γλυκά, που είχα την τύχη να τα γνωρίσω και να τα γευτώ κατά την επίσκεψη μου στη στέγη τους στο Κρανίδι, όταν είχα πάει για να καταγράψω τη δράση τους. Ξεχώρισαν το κοκκινιστό χταπόδι, http://www.greekgastronomyguide.gr/item/xtapodi-kokkinisto-sto-tigani/ οι ζύμες και τα ζυμαρικά http://www.greekgastronomyguide.gr/item/zymes-zymarika-ermionidas/ τους, μελιτζάνες με τραχανά http://www.greekgastronomyguide.gr/item/melitzanes-me-traxana-ermionida/ και το τουρλού-τουρλού http://www.greekgastronomyguide.gr/item/tourlou-briam-laxanika-ermionida/.  Η συνεισφορά τους στην γαστρονομική κοινότητα της Ερμιονίδας θα είναι καίρια, τόσο για τις γαστρονομικές τους γνώσεις, όσο και για τον ενθουσιασμό και το πνεύμα συνεργασίας που τις διακρίνει και που είναι τόσο αναγκαία για τη συγκρότηση των συλλογικοτήτων.

GGG4

Περισσότερα …

http://www.greekgastronomyguide.gr/kati-neo-gennithike-stin-gastronomia-ermionidas/

Κάτι νέο γεννήθηκε στην γαστρονομία της Ερμιονίδας και όλοι μας περιμένουμε το αντρείωμά του. από φθινόπωρο τα νεότερα.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ.

Κρανίδι ,30/6/2017

Ταχ. Διεύθυνση : Δημοτική Βιβλιοθήκη
Ταχ. Κώδικας : 21 300 Κρανίδι
Πληροφορίες : Αξαρλή Δήμητρα
Τηλέφωνο : 27540-23461
E- mail : bookrani@otenet.gr

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Γεωργίας Τσούμπα και της Κατερίνας Τζωρτζακάκη «Μητρότητα, η δύναμη στην αδυναμία» την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 και ώρα 20:30, στο Κτίριο Μίληση στο Πόρτο Χέλι. Ομιλητές: Ευαγγελία Ηλιού, εκπαιδευτικός και Μαρία Λιάπη, ειδική παιδαγωγός.Τη συζήτηση θα συντονίσει η Σοφία Μπουγιούρα, φιλόλογος.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινότητας Πόρτο Χελίου του Δήμου Ερμιονίδας, σε συνεργασία με τον Πνευματικό και Καλλιτεχνικό Σύλλογο «ΦΑΡΟΣ» .

Η Πρόεδρος του
Νομικού Προσώπου Κοινωνικής
Πρόνοιας &Αλληλεγγύης,
Πολιτισμού
& Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας

Κυριακή Μήτσου

 

MITROTITA_KRANIDI_prosklisi (3)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ 1η ΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ο Δήμος Ερμιονίδας και ο Δήμαρχος κύριος Δημήτριος Σφυρής σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού και την Ένωση Ξενοδόχων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη της Ερμιονίδας σε κορυφαίο γαστροτουριστικό προορισμό, συνεργάστηκαν με τον μελετητή της Ελληνικής Γαστρονομίας, συγγραφέα κύριο Γιώργο Πίττα δημιουργό του Οδηγού της Ελληνικής Γαστρονομίας (Greek  Gastronomy Guide) και βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουν στην

1Η  ΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» η οποία θα διεξαχθεί στο   ξενοδοχείο  AKS Πορτο Χελίου στις 12/7/2017 ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.00.

 Θα παρουσιαστεί η Α” φάση του έργου, που αφορά στην διαμόρφωση του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου της Ερμιονίδας με την παρουσίαση των βασικών πρωταγωνιστών του. Ακολούθως θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξής του και οι συνθήκες συγκρότησης της γαστρονομικής κοινότητας που θα αποτελέσει και τον κορμό της γαστρονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

eikona gastronomias

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

metallia dimarxos andrianos

Ο Δήμος Ερμιονίδας και το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού διοργάνωσαν στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Σχολείο Συγγρού) την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 ημερίδα με θέμα : «Στις διαδρομές … των Μεταλλωρύχων και Λυγνιτωρύχων Πελοποννήσου». Στην ημερίδα παρευρέθη και χαιρέτησε ο Δήμαρχος κος Δημήτριος Σφυρής αλλά και ο Βουλευτής Αργολίδας, Αναπληρωματικός Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κος Γιάννης Ανδριανός. Συντονίστριες της ημερίδας ήταν η κα Κυριακή Μήτσου, Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας και η κα Βάσω Κιούση, Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης.

metallia dimarxos mitsou

metallia andrianos

Γεωλόγοι, κοιτασματολόγοι, μεταλλειολόγοι αλλά και τοπικοί ερευνητές μεταξύ των οποίων οι κύριοι και κυρίες : Μακρής Δημήτρης, Αγγελόπουλος Κώστας, Καβουρίνος Χρήστος, Γεωργιλέα Κατερίνα, Λιβάνιος Θοδωρής, Σαμαρά Μυρσίνη και Γαϊτανόπουλος Νίκος, παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους σχετικά με την αρχή των υπογείων έργων στην νεότερη Ελλάδα, την ιστορία, τη λειτουργία, το εργατικό δυναμικό αλλά και το οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα των μεταλλείων.

metallia omilitis1

metallia omilitis 2

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τον κο Θανάση Μαρόγιαννη για την ξενάγηση στο χώρο των μεταλλείων, την κα Ρίνα Λουμουσιώτη για την προβολή του προσωπικού της αρχείου σε video αλλά και την παραχώρηση των stands που χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας. Τέλος, ευχαριστούμε τον Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης που έκλεισε ευχάριστα με τις μουσικές του επιλογές την εκδήλωση. Οι παρευρισκόμενοι χάρηκαν την έκθεση φωτογραφίας από τα ορυχεία και μεταλλεία, στον αύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.