ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

 

Την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017, ώρα 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Σχολείο Συγγρού) διοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Ερμιονίδας και το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, Ημερίδα με θέμα:

«Στις διαδρομές των Μεταλλωρύχων και Λιγνιτωρύχων Πελοποννήσου».

Γεωλόγοι, κοιτασματολόγοι, μεταλλειολόγοι αλλά και τοπικοί ερευνητές θα παρουσιάσουν την αρχή των υπογείων έργων στην νεότερη Ελλάδα, την ιστορία, τη λειτουργία, το εργατικό δυναμικό και το οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα των μεταλλείων Αγ.Ελισσαίου Νεαπόλεως Λακωνίας, των εγχρώμων μαρμάρων της Αργολίδας, του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, των μικτών θειούχων ορυκτών στους Μολάους Λακωνίας, του Λιγνιτωρυχείου Πρεστόβας Δυτικής Μάνης. Επίσης, στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται: Προβολή μαρτυριών των Σερφιωτών εργατών στα Μεταλλεία Ερμιόνης, Προβολή ενός οδοιπορικού στις οικιστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις αυτών των μεταλλείων, Εισήγηση για την ιστορία τους και Πρόταση ανάδειξής τους.
Επίσης, η ημερίδα θα πλαισιωθεί από έκθεση φωτογραφιών από τα ορυχεία και μεταλλεία των παραπάνω τόπων και θα κλείσει με θεματικά τραγούδια από τη χορωδία «Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης».

Στόχοι της ημερίδας είναι:
1. Η ανάδειξη της ιστορίας των μεταλλείων/λιγνιτωρυχείων και των ανθρώπων τους γιατί είναι κομμάτια της Τοπικής Ιστορίας κάθε περιοχής.
2. Η αξιοποίηση των βιομηχανικών αυτών μνημείων.
3. Η διερεύνηση της προοπτικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος της οικονομίας με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων.
4. Η διάσωση του υλικού αυτού το οποίο συνιστά θησαυρό της τοπικής ιστορίας και μέσω αυτής η νέα γενιά να μπορεί να αποκτά βαθύτερη γνώση, συνδέοντας στοιχεία του παρελθόντος με την καθημερινή της ζωή και αξιοποιώντας την παράδοση.

Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού δραστηριοποιείται στην Ανατ. Αττική με στόχο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό. Από την ίδρυσή του, το 2000, σκοπός του είναι η έρευνα, η καταγραφή και η διάδοση της τοπικής Ιστορίας, των τεχνών και του περιβάλλοντος της περιοχής.
Οι δραστηριότητές μας για τα Μεταλλεία – Ορυχεία:
Ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια, ύστερα από πρόταση του συνεργάτη μας Δημήτρη Μακρή, ερευνητή της Τοπικής Ιστορίας της Ραφήνας Πικερμίου. Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο ανθρώπων που ερευνούν το θέμα αυτό. Διοργανώσαμε τον Δεκέμβριο του 2014 για πρώτη φορά στο Λαύριο την 1η Πανελλήνια Ημερίδα και τον Ιούλιο του 2015 στην Καμάριζα Λαυρίου. Τον Οκτώβριο του 2016 συνδιοργανώσαμε, με τον Δήμο Μαραθώνα στο Γραμματικό, την Ημερίδα για τα Ορυχεία της Αττικής. Τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2016 συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ιστορική απεργία των εργατών το 1916 στα μεταλλεία της Σερίφου. Τώρα, στην Ερμιόνη, για τα μεταλλεία Πελοποννήσου και τον Σεπτέμβριο στη Μύκονο για τα μεταλλεία Κυκλάδων.
Γιατί ο σύγχρονος πολιτισμός, που διαρκώς διαμορφώνεται, με τα επιτεύγματά του μάς ανήκει ως παρόν αλλά εμπεριέχει και το παρελθόν του. Εξάλλου το παρελθόν μάς ανήκει, ως κληρονομιά και ως γέφυρα για την κατανόηση του παρόντος.

PROSGRAMA2-02 (5)

9ο FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΗΜΕΡΙΔΑ

imerida17-18iouniou

 

       Στις 17 και 18 Ιουνίου 2017, στο Πόρτο Χέλι και τις Σπέτσες, έλαβε χώρα το 9ο FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ υπό την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής αλλά και της Ένωσης Δημάρχων Αττικής με θέματα : «Η Νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τ.Α.» και «Βιώσιμη Ανάπτυξη».

     Το παρόν αλλά και τον χαιρετισμό του έδωσε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κος Δημήτριος Σφυρής κατά την έναρξη του συνεδρίου. Συζητήθηκαν και τέθηκαν προβληματισμοί σχετικά με την Οικονομική αλλά και τη Διοικητική Αυτοτέλεια της Τ.Α. όπως και το Σύστημα Εκλογής και Διακυβέρνησης. Τη δεύτερη ημέρα τους παρευρισκομένους απασχόλησε η Διαχείριση των απορριμμάτων στα Νησιά της Αττικής, οι Δασικοί Χάρτες και η Αντιπυρική Προστασία.

imerida 17-18ioumiou1

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

laografiko-pittas

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου Ερμιονίδας και του http://www.greekgastronomyguide.gr/ που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών αξιοθέατων. Αυτή τη φορά σειρά είχε το Λαογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιονίδας το οποίο έχει μια φήμη που μας ακολουθούσε όπου κι αν πηγαίναμε στην επαρχία και ρωτούσαμε για θέματα γύρω από την παράδοση και την γαστρονομία της περιοχής.

Μια και δυο λοιπόν κλείσαμε ραντεβού στον χώρο τους για να γνωρίσουμε τις δραστήριες γυναίκες του συλλόγου, με μια κρυφή ελπίδα να μας δώσουν καμιά σπάνια τοπική συνταγή. Η ομάδα του εργαστηρίου μας υποδέχθηκε με πλήρη σύνθεση αλλά και πλήρη οργάνωση! Οι κατσαρόλες βράζαν, τα τηγάνια καίγαν και οι πλάστες ανοίγαν φύλλα! Το ένα φαγάκι που είχαμε παρακαλέσει να μας δείξουν είχε μεταφραστεί στο πώς θα μας γνωρίσουν την γαστρονομία της Ερμιονίδας.

περισσότερα …

http://www.greekgastronomyguide.gr/item/laografiko-ergastiri-dimou-ermionidas/

laografiko-omada

Οι μελιτζάνες του καλοκαιριού μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Ένα από τα πλέον θρεπτικά, νόστιμα αλλά και σπάνια μαγειρέματά της είναι με τον γλυκό τραχανά! Το πρωτοδοκίμασα στο Κρανίδι και εντυπωσιάστηκα. Ήταν ένα ποίημα!

melitzanes traxana

περισσότερα …

http://www.greekgastronomyguide.gr/item/melitzanes-me-traxana-ermionida/

Επίσης, μια από τις πιο αγαπημένες νηστίσιμες συνταγές των περιοχών της Ελλάδας που έχουν επαφή με την θάλασσα, είναι το μαγειρευτό χταπόδι.

Τα βασικά υλικά εκτός του χταποδιού είναι το ξερό κρεμμύδι, το κρασί, το λάδι και ο μπελτές ντομάτας. Ανάλογα τις ποσότητες των υλικών και τον τύπο μαγειρέματος κάθε περιοχή το ονομάζει με τον τρόπο του. Χταπόδι στιφάδο, χταπόδι κρασάτο, χταπόδι κοκκινιστό, χταπόδι μαγειρευτό.

Στο Κρανίδι, το Λαογραφικό Εργαστήρι Δήμου Ερμιονίδας μας μαγείρεψε ένα χταπόδι κοκκινιστό στο τηγάνι.

laografiko-xtapodi

Περισσότερα …

http://www.greekgastronomyguide.gr/item/xtapodi-kokkinisto-sto-tigani/

Τέλος, μαγειρεύτηκαν ζύμες και ζυμαρικά αλλά και το παραδοσιακό τουρλού (μπριάμ).

laografiko-tourlou

laografiko-zimarika

 

Περισσότερα …

http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/paradosiaki-kouzina/

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Δ.Κ. ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ κ. ΜΑΝΩΛΗ ΤΡΙΓΚΑΚΗ ΣΤΟΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΛΟΥΜΗ

manolistrigakis

Κύριε Γιάννη Λούμη,

   Είναι γνώριμο το ήθος και το ύφος της επιστολής σας, μόνο που ο υποβολέας σας παρέσυρε να εκτεθείτε συνυπογράφοντας ανακρίβειες για τις δηλώσεις μου την Τετάρτη στις 16/06/2017 που αφορούσαν την τοποθέτηση κερκίδων στο Δημοτικό γήπεδο Πορτοχελίου, Οι δηλώσεις μου έγιναν ΠΡΙΝ την έναρξη των εκδηλώσεων της καλοκαιρινής εορτής του Δημοτικού Σχολείου Πορτοχελίου και όχι στο ΤΕΛΟΣ όπως ψευδώς αναφέρετε στην επιστολή σας. Αυτά για τη δική σας ενημέρωση, για την αξιοπιστία των δηλώσεων μου οι οποίες είναι πάντοτε απλές και κατανοητές και τέλος για να ασχοληθείτε περισσότερο με θέματα ουσίας και όχι προσωπικής μισαλλοδοξίας.

  Σαν πρόεδρος της Δ. Κ. Πορτοχελίου και μέλος της Δημοτικής Αρχής είμαι υποχρεωμένος, όπως άλλωστε κάνω σε κάθε εκδήλωση να ενημερώνω για τα πεπραγμένα στο Πορτοχέλι. Αυτή είναι η θεσμική μου υποχρέωση και κανένας δεν μπορεί να μου την στερήσει ή να την υπερβεί, όπως προσπαθείτε να κάνετε, εκμεταλλευόμενος τη θέση του προέδρου του Πορτοχελιακού.

   Το γήπεδο ανήκει στο Πορτοχέλι και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Δεν ανήκει σε κανέναν πρόεδρο του Πορτοχελιακού, πράγμα που σεβάστηκαν καταξιωμένοι συμπατριώτες μας από αυτή τη θέση. Μια θέση υπηρέτησης του τόπου χωρίς κανένα στοιχείο αυτοπροβολής. Είναι λειτούργημα και πάντοτε υπερίσχυε το πνεύμα συνεργασίας με την Κοινότητα, το Δήμο και τα θεσμικά πρόσωπα.

     Εάν το γήπεδο δεν ήταν Δημοτικό, δεν θα ήταν δυνατόν να εκτελεστεί κανένα έργο, καμιά εργασία, καμία αδειοδότηση και βεβαίως δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν το ρεύμα και το νερό για τα οποίο δεν κάνετε καμία αναφορά.

     Για του λόγου το αληθές σας θυμίζω ότι από το 2007 έως το 2010 την περίοδο που ήμουν πρόεδρος της Κοινότητας Πορτοχελίου και ο κ. Σφυρής Δήμαρχος, έγιναν εργασίες στο γήπεδο (περίφραξη, αποδυτήρια, φωτισμός κ.λ.π) όπου συνέβαλλαν και συμπατριώτες μας και εκτελέσαμε έργα που ουδέποτε καπηλευτήκαμε.

     Εάν παρακολουθείτε τα κοινά και τις δηλώσεις μου, θα διαπιστώνατε ότι τα έργα που γίνανε με δωρεές (Δημοτικό Σχολείο, Ανακατασκευή του Κοινοτικού Καταστήματος, δέστρες στο λιμάνι και άλλα μικρότερα), αλλά και όσα άλλα ακολουθούν δεν τα καπηλεύτηκα.

     Το θέμα των κερκίδων του γηπέδου Πορτοχελίου υπήρξε στα αιτήματα από την πρώτη ημέρα της θητείας μας προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και προς τη Γ.Γ.Αθλητισμού επί υπουργίας κ. Γιάννη Ανδριανού και το γνωρίζετε. Μάλιστα στο πρώτο τουρνουά ο Δήμος διέθεσε κερκίδες στο γήπεδο. Επικαιροποιήθηκε όμως το αίτημα 6 μήνες πριν με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χειβιδόπουλο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Αναστάσιο Τζανή και κατ’ επέκταση με τον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού κ. Βασίλη Σιδέρη. Σας καλώ να επανέλθετε στην τάξη να μην παραπληροφορείτε ούτε να απαξιώνετε τις προσπάθειες.

     Η Κοινότητα μας και ο Δήμος υπηρετούν τους δημότες μας και δημιουργούν. Ο χαρακτηρισμός της καπηλείας ανήκει μόνον σε εσάς διότι φαίνεται ότι ξεχάσατε πόσες φορές η ΕΠΣΑ έχει βραβεύσει το Δήμαρχο κ. Δημήτρη Σφυρή και το Δήμο μας για τη μακροχρόνια προσφορά μας στον αθλητισμό.

    Ξεχάσατε πόσες φορές ήμουν παρών στις εκδηλώσεις του Πορτοχελιακού, όμως το φωτογραφικό υλικό εφόσον επιθυμείτε είναι στη διάθεσή σας και μπορεί να σας τις υπενθυμίσει.

    Λησμονήσατε ότι το Ξενοδοχείο ΑΛΚΥΩΝ συνιδιοκτησίας μου διατέθηκε για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πορτοχελιακού.

   Αντιθέτως εσείς μη σεβόμενος τις εκδηλώσεις του τόπου μας απέχετε συνειδητά, με αποκορύφωμα την απουσία σας από τις Εθνικές εορτές για την κατάθεση στεφάνου του Πορτοχελιακού δείχνοντας ασέβεια στους ήρωες πεσόντες, για να είστε εσείς σήμερα ελεύθερος και να εκφράζεστε ελεύθερα.

   Είναι γνωστό και αυτονόητο ότι δεν θα παύσω να παρευρίσκομαι στις δραστηριότητες της ομάδας μας γιατί ο Πορτοχελιακός ανήκει στον κόσμο του Πορτοχελίου, γιατί υπήρξα ενεργό μέλος της διοίκησης και επίσης τόσο εγώ όσο και ο πατέρας μου βοήθησαν για την κατασκευή του γηπέδου.

   Αντιθέτως εσείς καπηλεύεστε την άνοδο της ομάδας που είναι αποτέλεσμα των παικτών, του προπονητή των γονέων και βεβαίως της διοίκησης και των παραγόντων. Γιαυτό σαν Δημοτική Αρχή πρωτοστατούντος του Δημάρχου υπήρξαν ευχαριστίες και ευχές προς τον Πορτοχελιακό που ηθελημένα αποκρύψατε.

   Εάν θέλετε να καπηλευτείτε τις κερκίδες, θα ήταν ευχάριστο για εμάς να τις προσφέρετε για να μπορείτε έτσι να εκμεταλλευτείτε ή καπηλευτείτε την ενδεχόμενη δωρεά σας.

   Βαρύγδουπες δηλώσεις δεν συνάδουν με την ιδιοσυγκρασία μου, είμαι πιστός στο να υπηρετώ τον τόπο που γεννήθηκα και αγαπώ και να προσφέρω καθημερινά.

Σας εύχομαι καλή δύναμη καλή πορεία και οι χαρές της ομάδας αποτελούν ιδιαίτερη και ειλικρινή χαρά.

Καλό καλοκαίρι

Μανώλης Τριγκάκης

Πρόεδρος

Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου

manwlis trig

ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

 

«Το νέο ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης

«Απόστολος Γκάτσος» θα ισχύει ως ακολούθως :

Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη: 9:00 – 17:00

Πέμπτη-Παρασκευή: 17:00-21:00″

 

Πληροφορίες στο τηλ: 27540-32416

στο e-mail : dbiblerm@otenet.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΔΑΠ

Αγαπητοί γονείς,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας όσον αφορά στις εκκρεμότητες σχετικά με τα δικαιολογητικά των παιδιών σας για την συμμετοχή τους στα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (ΚΔΑΠ) μπορείτε να τα αποστέλλετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση kdapermionidas@hotmail.com ή στα γραφεία του Δήμου Ερμιονίδας Μελίνας Μερκούρη 11 στο Κρανίδι αλλά και στο ΚΕΠ Ερμιόνης υπόψιν της κυρίας Ελευθερίου Κυριακής.

Σας ευχαριστούμε

Με εκτίμηση

Αργυρίου Ελίνα – Πουλή Ελένη

ΤΗΛ. : 2754360003

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ  :

«ΤΟ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ»

afisa dasikwn 01afisa dasikwn 02

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 28/06/2017

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΝ 28/06/2017 ΓΙΑ ΤΗ «ΣΥΛΛΟΓΗ- ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ- ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 2017″

τα πλήρη τεύχη και το ΤΕΥΔ (σε επεξεργάσιμη μορφή) βρίσκονται στο σύνδεσμο: ΤΕΥΧΗ ΟΛΑ- ΤΕΥΔ

Document-page-001 Document-page-002