Δελτίο Τύπου

xoroi

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ                                

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

& ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κρανίδι, 13.03.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η χορευτική ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας βρέθηκε στην Καρδίτσα προσκεκλημένη από τη Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας» προκειμένου να πάρει μέρος στην εκδήλωση « 11 Μαρτίου 1943, Καρδίτσα, η πρώτη ελεύθερη πόλη της Ευρώπης», αφιερωμένη στην απελευθέρωση της πόλης από τα ιταλικά στρατεύματα.

Την Κυριακή το πρωί τα έξι χορευτικά που έπαιρναν μέρος στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν στο Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς με τα λάβαρα και τις φορεσιές τους, για να πάνε στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου έγινε η επιμνημόσυνη δέηση παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της πόλης, αγήματος στρατού και Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Η πομπή κατόπιν κατευθύνθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου ο υπεύθυνος της εκδήλωσης κ. Γιάννης Καρβούνης με ομιλία του αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα σχετικά με την απελευθέρωση της πόλης κι ακολούθησε χορός όλων μαζί των χορευτικών ομάδων με ένα παραδοσιακό τραγούδι που ιστορεί στην κατάληψη του υψώματος 731 από τους Έλληνες στρατιώτες κατά τις νικηφόρες μάχες του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης με ομιλίες και παράσταση 15 λεπτών από κάθε χορευτική ομάδα με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Η χορευτική μας ομάδα, με την εξαίρετη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνισή της, παρουσίασε χορούς των νησιών του Αργοσαρωνικού κα τον Κοιλαδιώτικο μεταφέροντας θαλασσινούς ήχους στα χιονισμένα βουνά της Θεσσαλίας.

 Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον Κοιλαδιώτικο, τον  δικό μας τοπικό χορό από την Κοιλάδα, το ομώνυμο παραθαλάσσιο γραφικό χωριό της Ερμιονίδας, για τον  οποίο οι χορευτές μας καταχειροκροτήθηκαν, και παρουσιάστηκε πρώτη φορά επίσημα σε εκδήλωση εκτός των ορίων της Ερμιονίδας.

Εκ μέρους του Δήμου, την αποστολή συνόδεψαν ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Μπουρίκας και η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου. κα. Κέλλυ Μήτσου.

 

Δελτίο τύπου

3Με  την συμπλήρωση 191 χρόνων  ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι επετειακές εκδηλώσεις εορτασμού της  Γ’ Εθνοσυνέλευσης «κατ’ επανάληψη» στην Ερμιόνη   που   έλαβε χώρα το 1827 και   πραγματοποιήθηκαν  στη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης  το  Σάββατο  και την Κυριακή  10  και 11  Μαρτίου 2018

Το Σάββατο      10  Μαρτίου  πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στο Πνευματικό κέντρο Ερμιόνης , «Σχολείο Συγγρού» με  ομιλητή   τον Δημητρακόπουλο Σοφοκλή Φιλόλογο, Ιστορικό – Συγγραφέα, Α΄ Αντιπρόεδρο της Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών και Θέμα «τρείς μεγάλες μορφές  της  Γ’ Εθνικής συνέλευσης της Ερμιόνης»

20180310_200109

Η  εκδήλωση  πλαισιώθηκε από  την Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης υπό την Δ/νση του μαέστρου Τάκη Μανιάτη

20180310_195841_resized

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίμ, οι πατέρες κ.κ. Ιωάννης και Δημήτριος Αμπελάς, ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Σφυρής, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Ερμιόνης, Κρανιδίου και Πορτοχελίου, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Τζανής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. κ. Ιωάννης Ρούσσης  και Τάσος Τόκας, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου κ.κ. Ιωάννης Σπετσιώτης και Γεώργιος Φασιλής, ο τέως Δήμαρχος Ερμιόνης, κ. Ανάργυρος Λεμπέσης, η Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης, κ. Τίνα Αντωνοπούλου και κ. Κατερίνα Σκούρτη, αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης, κ. Κωνσταντίνος Κατσουράνης, Δημότες και κάτοικοι.

20180310_195951_resized

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή   11   Μαρτίου.

 DSC_7704

Μετά τη Θεία Λειτουργία εψάλη Επίσημη Δοξολογία  με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίμ, στον Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ερμιόνης, των επίσημων προσκεκλημένων, αντιπροσωπείας μαθητών Δημοτικού- Γυμνασίου- Λυκείου της πόλης κωμοπόλεως και πλήθος  πολιτών.

DSC_7726

Η Επετειακή ομιλία εκφωνήθηκε από τον κ. Δάγκλη Χρήστο Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης

DSC_7691 (1)

Ακολούθησε  Επιμνημόσυνη Δέηση στις προτομές των Ερμιονιτών  Οπλαρχηγών Μητσαίων, με Κατάθεση στεφάνων και  την συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμιονίδας και του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ερμιονίδας

Στη συνέχεια έγινε  ξενάγηση από την κ. Τίνα Αντωνοπούλου, Πρόεδρο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης (Ι.Λ.Μ.Ε.) στο  οίκημα  πραγματοποίησης των συνεδριάσεων της Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη, εκεί όπου στεγάζεται σήμερα  το  Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης, στους επίσημους προσκεκλημένους και τους πολίτες.

Το  πρόγραμμα έκλεισε με  Δεξίωση στον αύλειο  χώρο του Μητροπολιτικού  Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ερμιόνης .

Τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, οι Βουλευτές του Ν. Αργολίδας κ.κ. Γκιόλας Ιωάννης, Αδριανός Ιωάννης και Μανιάτης Ιωάννης. ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τάσος Χειβιδόπουλος, οι Περιφερειακή Σύμβουλοι κ.κ. Τζανής  Αναστάσιος, Σίδερης Δημήτρης, Σαρρής Ιωάννης, Γαβρήλος Γεώργιος, εκπρόσωπος Ανωτέρου Διοικητή Φρουράς Ναυπλίου Συν/ρχης Κυριακουλόπουλος Αντώνης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού  Αργολίδας και Προϊστάμενος Κλιμακίου Πυροσβεστικής Κρανιδίου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου, ο Διοικητής του B΄ Λιμενικού Τμήματος Ερμιόνης και πλήθος πιστών οι οποίοι μετά τη θεία Λειτουργία παρέμειναν στο χώρο και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.

Οι επετειακές εκδηλώσεις εορτασμού της  Γ’ Εθνοσυνέλευσης «κατ’ επανάληψη» στην Ερμιόνη   πραγματοποιήθηκαν   με συνδιοργάνωση  της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε Αργολίδας, της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, του Ερμιονικού Συνδέσμου και την συμμετοχή του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης.

Παραλαβή προϊόντων (ΤΕΒΑ)

Η Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, με επικεφαλής εταίρο (Δικαιούχο) την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, η οποία υλοποιεί στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/FEAD), στο πλαίσιο των Αποκεντρωμένων προμηθειών

καλεί

τους Δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) του Δήμου Ερμιονίδας που έχουν επιλέξει να είναι και ωφελούμενοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD),

να προσέλθουν για την παραλαβή κοτόπουλου, πατατών, μήλων, αχλαδιών και λάχανου

στο αμαξοστάσιο του Δήμου Ερμιονίδας (αγροτικές αποθήκες),

στην περιοχή Αυλώνα Κρανιδίου

την Πέμπτη 22.03.2018, ώρες: 09:00 – 13:00 

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα παραλαμβάνουν την ποσότητα που τους αναλογεί, με την επίδειξη του δελτίου της αστυνομικής τους ταυτότητας και του αριθμού ΑΜΚΑ (σε επίσημο έγγραφο)

Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος δε δύναται να προσέλθει αυτοπροσώπως στο σημείο διανομής, τα προϊόντα μπορούν να παραλαμβάνονται από τρίτο πρόσωπο, που θα φέρει εξουσιοδότηση του ωφελούμενου, με σφραγίδα βεβαίωσης γνησίου της υπογραφής του ή συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, έχοντας μαζί και τον αριθμό ΑΜΚΑ του ωφελούμενου (σε επίσημο έγγραφο)

Αν ο ωφελούμενος δεν προσέλθει την ημέρα της διανομής, θα προϊόντα θα παραδοθούν σε δομές συσσιτίων.

Ανέλκυση του βυθισμένου πλοίου στο λιμάνι Πόρτο Χελίου

ploio1

Μετά από χρόνια ανασύρεται το βυθισμένο πλοίο στο λιμάνι Πόρτο Χελίου. Με ενέργειες και προσπάθειες που έκανε η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας εδώ και 3 χρόνια, λαμβάνοντας τις αδειοδοτήσεις και ολοκληρώνοντας το διαγωνισμό, κατάφερε να ξεκινήσει τη διαδικασία ανέλκυσής του. Η επιχείρηση ανέλκυσης τηρεί τις προϋποθέσεις προστασίας όχι μόνο της θάλασσας, αλλά και του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανέλκυση θα διαρκέσει 10 ημέρες. Έτσι, ο κόλπος Πόρτο Χελίου θα απόκτηση τη μορφή που είχε και τον χαρακτήριζε ως ένα από τα ωραιότερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Ακόμα ένα έργο αναβάθμισης της περιοχής και προστασίας του περιβάλλοντος.

ploio2ploio 4ploio 3