Δωρεά στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» από το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου

kipe

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» θέλει να γνωστοποιήσει ότι τον Αύγουστο του 2015 έγινε αποδέκτης σημαντικής δωρεάς από το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου. Το Κ.Ι.Κ.ΠΕ. ιδρύθηκε το 1988 και από τότε αναπτύσσει πλούσιο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο. Εδραία πεποίθηση του Κ.Ι.Κ.Π.Ε. είναι ότι το έντυπο βιβλίο δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλειφθεί, γιατί καλύπτει πρακτικές και ψυχολογικές ανάγκες που οι ηλεκτρονικές εκδόσεις δεν μπορούν να καλύψουν, όπως και το ότι οι βιβλιοθήκες καλούνται να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στη διά βίου μάθηση, στη διάδοση της χρήσης νέων τεχνολογιών και στην κοινωνικοποίηση των νέων. Για τον λόγο αυτό συμβάλλει στον εμπλουτισμό  βιβλιοθηκών με εκδόσεις που επιλέγονται τόσο για το αξιόλογο περιεχόμενό τους όσο και για την άρτια εκδοτική τους εμφάνιση. Οι βιβλιοθήκες που ενισχύονται από το Ίδρυμα αποτελούν τον πλέον σημαντικό πόλο επιμόρφωσης και πολιτισμού για τον τόπο όπου λειτουργούν.  Τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικευμένης ελληνικής οικονομικής κρίσης έχει επιλέξει να συμβάλλει στην ενίσχυση βιβλιοθηκών τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην ύπαιθρο. Η δωρεά στη βιβλιοθήκη μας έγινε μέσω του Future Library – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αποτελείται από 254 βιβλία νέων εκδόσεων και επιλεγμένου περιεχομένου που καλύπτουν πολλούς τομείς της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας, όπως λογοτεχνία, ιστορία, ψυχολογία, παιδικά κλπ. Η ενίσχυση αυτή συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη της ποιοτικής αναβάθμισης της βιβλιοθήκης μας .

Τα βιβλία της δωρεάς του Κ.Ι.Κ.ΠΕ. ήδη βρίσκονται και εκτίθενται σε ξεχωριστά βιβλιοστάσια  και διατίθενται στα μέλη και το βιβλιόφιλο κοινό μας. Στο άμεσο μέλλον η βιβλιοθήκη δεσμεύεται να οργανώσει, για τους μικρούς της φίλους- μαθητές, εκδήλωση γνωριμίας με τα καινούρια βιβλία, σε ημερομηνία που σύντομα θα ανακοινωθεί.

Θεωρούμε αυτονόητο το καθήκον μας να απευθύνουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στο Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου , την ευχή να συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του και την ελπίδα να βρεθούν εξίσου άξιοι μιμητές του ΄Εργου αυτού.

 

Ερμιόνη, 22-10-15.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος»

Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του  Δήμου Ερμιονίδας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΤΥΟΚΑΜΠΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ                                                    29/10/2015                                                    

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ  ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 30/10/2015 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 31/10/2015-ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 1/11/2015 ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 2/11/2015 ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ  ΨΕΚΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΤΥΟΚΑΜΠΗΣ.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΕΚΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: «ΜΠΙΣΤΙ»-Ο ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ «ΜΠΙΣΤΙ» ΠΡΟΣ ΜΑΝΔΡΑΚΙΑ KAI ΕΞΟΔΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ (ΕΝΑΝΤΙ ΛΥΚΕΙΟΥ) ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – ΠΡΟΣ

ΜΟΝΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ-ΛΟΙΠΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ  ΠΕΥΚΑ  ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟΥ- ΚΛΠ. 

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΕΚΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ – ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ – Κ.Υ. ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ – ΑΛΣΥΛΛΙΑ – ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ Κ.Λ.Π.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ  ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ .

 ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ  ΟΙ ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ ΟΠΩΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΕΚΑΖΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Ο ΨΕΚΑΣΜΟΣ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ Ή ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΨΕΚΑΣΜΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. 

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Δ. ΣΦΥΡΗΣ

Ανακοίνωση: Δίδυμα – Διακοπή υδροδότησης λόγω βλάβης

Σήμερα 28 Οκτωβρίου 2015, και ώρες 2:00μμ εώς και 8:00μμ, θα πραγματοποιηθεί διακοπή της υδροδότησης, στο Κ.Δ Διδύμων, προκειμένου να γίνει αποκατάσταση βλάβης του δικτύου.

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η 5η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη

rodi11

Δελτίο Τύπου

Κρανίδι 26/10/2015

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 5η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη, στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2015, μια γιορτή που οργάνωσε ο Δήμος Ερμιονίδας, το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας, η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, η Εθελοντική Ομάδα Ερμιόνης, με τη συμμετοχή της Π.Ε. Αργολίδας, των Παραγωγών, των Συλλόγων και των Φορέων της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 11:00 π.μ. με την Ποδηλατάδα (με πολλές συμμετοχές) μέσα από τα ροδοπερίβολα με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την Πλατεία Ηρώων στο λιμάνι της Ερμιόνης.

Το απόγευμα του Σαββάτου στις 18:30 πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (κτίριο Συγγρού) από τον κ. Δημαράκη Βασίλειο, Γεωπόνο με θέμα «Η καλλιέργεια της ροδιάς – Δυνατότητες και Προοπτικές», από τον κ. Δρούγκα Νικόλαο, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο με θέμα «Η διατροφική αξία του ροδιού» και από την κ. Μαρκαντώνη – Γούτου Βασιλική, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο με θέμα «Ρόδι: Υγεία και Ομορφιά».

Ακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου στις 20:00 η μεγάλη συναυλία της Γλυκερίας στο λιμάνι της Ερμιόνης την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια μάγεψε και ξεσήκωσε τον κόσμο με τις ερμηνείες της, με αποτέλεσμα η βραδιά να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο γλέντι με πολύ κέφι, χορό και διασκέδαση.

rodi18

 

rodi17

 

rodi16

 

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 9:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στο μονοπάτι της Περσεφόνης με σημείο συνάντησης την είσοδο του Καταφυκίου ενώ στις 11:00 π.μ. είχαμε την έναρξη της Έκθεσης Ροδιού και Προϊόντων σχετικών με την Ροδοκαλλιέργεια και την Μεταποίηση του Ροδιού. Η Έκθεση ξεκίνησε με ομιλίες – χαιρετισμούς από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Αργολίδας κ. Τζανή Αναστάσιο, τον Βουλευτή Αργολίδας κ. Ανδριανό Ιωάννη, τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Σφυρή Δημήτρη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ. Δάγκλη Χρήστο και την Πρόεδρο του Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας κ. Μήτσου Κυριακή. Ακολούθησε η ομιλία του Γεωπόνου κ. Ρούμπου Ηλία, ο οποίος παρουσίασε όλες τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Ερμιονίδας προκειμένου το Ρόδι Ερμιόνης να πάρει την πιστοποίηση Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), μια διαδικασία που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο υλοποίησης.

Στην Έκθεση συμμετείχαν παραγωγοί, έμποροι, επαγγελματίες και εθελοντικές ομάδες που προσέφεραν στους επισκέπτες ρόδια, ποτά και εδέσματα εμπνευσμένα από τις γεύσεις του ροδιού. Επίσης παρουσιάστηκαν καλλιτεχνικές δημιουργίες εμπνευσμένες από το ρόδι.

Γνωστός σεφ της περιοχής παρουσίασε τις δημιουργίες του με βάση το ρόδι.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της Ερμιονίδας να δοκιμάσουν το «ρόδι Ερμιόνης», το οποίο έχει χαρακτηριστικά που το κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστό.

rodi2

 

rodi7

Παρουσιαστές των εκδηλώσεων ήταν οι γνωστοί δημοσιογράφοι Διονύσης Μποτώνης και Μπάγια Αντωνοπούλου.

Το διήμερο των εκδηλώσεων τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Σφυρής Δημήτρης, ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Ανδριανός Ιωάννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τζανής Αναστάσιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γαβρήλος Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, κ. Δάγκλης Χρήστος, οι Αντιδήμαρχοι Ερμιονίδας, καθώς και Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.
Ο Δήμος Ερμιονίδας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση της γιορτής, στους εθελοντές και στους χορηγούς της.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από το εορταστικό διήμερο:

rodi29

 

rodi1

 

rodi3

 

rodi4

 

rodi5

 

rodi6

 

rodi8

 

rodi10

 

rodi9

 

rodi12

 

rodi13

 

rodi19

 

rodi15

 

rodi20

 

rodi21

 

rodi23

 

rodi24

 

rodi25

 

rodi26

 

rodi27

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

CLLD

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κρανίδι 23-10-2015

Κλιμάκιο της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Πάρνωνας» θα παρευρεθεί την Κυριακή, 25-10-2015 και ώρα 11:00 με 14:00 στην Ερμιόνη, στη γιορτή του Ροδιού.

Συγκεκριμένα στο περίπτερο της Δ.Κ Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, η κα. Αραχωβίτη, Οικονομολόγος και η κα. Τσιατά Μαρία, Δικηγόρος, θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους δημότες για τις δράσεις που μπορεί να χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CLLD «Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων, 2014-2020».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν, όχι μόνο για δραστηριότητες που αφορούν το ρόδι αλλά και για άλλες δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας.

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον κ. Λεωνίδα Βογιαζίδη

didima

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων κ. Κωνσταντίνος Σπανός  και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ερμιονίδας κ. Αγγελική Λούμη, ευχαριστούν θερμά τον κ. Λεωνίδα Βογιαζίδη για την ευγενική προσφορά του, που αφορά στην πραγματοποίηση οικοδομικών και ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και ελαιοχρωματισμών στο Νηπιαγωγείο Διδύμων.

Η συγκεκριμένη σχολική μονάδα  είχε σοβαρά στατικά προβλήματα και δεν θα λειτουργούσε αν δεν αποκαθίσταντο άμεσα.

Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ερμιονίδας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των περικοπών που έχουν επιβληθεί από την κεντρική διοίκηση. Επομένως, η χορηγία του κ. Βογιαζίδη είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει απρόσκοπτα η λειτουργία του Νηπιαγωγείου Διδύμων.

Επίσης θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την άμεση ανταπόκρισή του σε κάθε μας αίτημα.

Πρόσκληση 23ης Συνεδρίασης Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ερμιονίδας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ  ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

OIKONOMIKH   ΕΠΙΤΡΟΠΗ               Κρανίδι  19/10/2015

                                                   Αρ.Πρωτ.  11510                                                         

  

Πρόσκληση σύγκλησης Οικονομικής Επιτροπής

(Άρθρο 75,Ν.3852/2010,ΦΕΚ Α’87 )

   

Σας προσκαλούμε την 23η του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα  13.00 μ.μ  σε τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Κρανιδίου για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των κατωτέρω θεμάτων της ημερήσιας διάταξης :

 

ΘΕΜΑ 1ο: Σύνταξη έκθεσης Γ’ Τριμήνου έτους 2015 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

ΘΕΜΑ 2ο :   Ψήφιση πιστώσεων

ΘΕΜΑ 3ο:   Έγκριση Σχεδίου Προϋπολογισμού 2016

ΘΕΜΑ 4ο:    Ορισμός δικηγόρων

ΘΕΜΑ 5ο:  Κατάρτιση όρων για την Διαχείριση του παραγόμενου υπολείμματος από την επεξεργασία προδιαλεγμένων ρευμάτων ΑΣΑ  –  Ψήφιση πίστωσης και επικύρωση πρακτικού κλήρωσης για επιτροπή διεξαγωγής διαγωνισμού. 

 

Ο Πρόεδρος

της Οικονομικής  Επιτροπής

 

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

– Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ»

1

Πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Ερμιονίδας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα, στο Κρανίδι την Τετάρτη 14-10-2015, ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση – Διαβούλευση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD».

Ο Δήμος Ερμιονίδας με την υπ’ αριθ.  157/2015 απόφαση του Δημ. Συμβουλίου έχει εντάξει όλη την περιοχή του στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος CLLD.

Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από τέσσερα ευρωπαϊκά ταμεία (Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κοινωνικό Ταμείο) τα οποία χρηματοδοτούν πολυτομεακές δράσεις που μπορεί να γίνουν είτε από Δήμους, Νομικά Πρόσωπα και Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είτε από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Έγιναν εισηγήσεις από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή, τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Μιχαήλ Ζώταλη και τον Φυσικό, ειδικό σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Παναγιώτη Γεωργοστάθη. Τέλος τέθηκαν ερωτήσεις από το κοινό, δόθηκαν απαντήσεις από τους εισηγητές και έγιναν τοποθετήσεις από τους παρισταμένους.

3

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ερμιονίδας τόνισε ότι για πρώτη φορά ο Δήμος Ερμιονίδας συμμετέχει στο πρόγραμμα CLLD (LEADER), δεδομένου ότι δεν είχε ενταχθεί στις τρεις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους του προγράμματος LEADER, με αποτέλεσμα o  Δήμος Ερμιονίδας, οι επαγγελματίες και οι φορείς της περιοχής να έχουν αποκλεισθεί από τις χρηματοδοτήσεις. Επισήμανε ότι ο Δήμος Ερμιονίδας είναι μέτοχος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα (όπου μέτοχοι είναι Δήμοι της Πελοποννήσου), κάτι που διασφαλίζει πλέον την διαφάνεια των διαδικασιών.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για ουσιαστική ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση και προώθηση δραστηριοτήτων σε τομείς της οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει ουσιαστικές αναπτυξιακές δραστηριότητες (τουλάχιστον με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο), μπορεί να παρεμβαίνει ενεργά στην τοπική ανάπτυξη μέσω του Δημοτικού Επιχειρησιακού Προγράμματος (5ετούς και 10ετούς διάρκειας), του Ετησίου Προγράμματος Δράσης, αρκεί να υπάρχει ανάλογη βούληση και να προβεί στην υλοποίησή τους εκμεταλλευόμενη τους πόρους χρηματοδότησης, ευρωπαϊκούς, περιφερειακούς και εθνικούς.

Αναφέρθηκε στην βασική επιδίωξη του Δήμου Ερμιονίδας που είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας λέγοντας “επιδίωξη των προγραμμάτων είναι μέσα από επενδυτικά σχέδια να αναδειχθούν οι περιοχές που τρέχουν τα leaderκαι να τονωθεί η τοπική επιχειρηματικότητα προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Βασικοί στόχοι είναι επίσης η ενίσχυση της ταυτότητας της κάθε περιοχής, η ανάδειξη των πολιτιστικών της ιδιαιτεροτήτων, όπως και η ανάδειξη στοιχείων του τοπικού πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος, η προσέλκυση επισκεπτών με ειδικά ενδιαφέροντα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων και η προώθησή τους και φυσικά η δημιουργία ευκαιριών για συμπληρωματική απασχόληση του τοπικού πληθυσμού”.

Τόνισε την σημασία της αειφόρου ανάπτυξης λέγοντας “η αειφόρος ανάπτυξη ή βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Γνώμονας της αειφορίας είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς όμως να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των προϊόντων σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει ανάπτυξη των παραγωγικών δομών της οικονομίας παράλληλα με τη δημιουργία υποδομών για μία ευαίσθητη στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και στα οικολογικά προβλήματα. Η βιωσιμότητα υπονοεί ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται, διαφορετικά λαμβάνει χώρα περιβαλλοντική υποβάθμιση”.  

Κλείνοντας επισήμανε ότι  “απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η πληροφόρηση, οι δυνατότητες και η άμεση αξιοποίηση των ευκαιριών. Ο ρόλος του Δήμου είναι να συμβάλει στη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και να στηρίξει εσάς, τους δημότες, ώστε να αποτελέσουμε όλοι μαζί τον κινητήριο μοχλό για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας δράσεων και επενδύσεων τοπικού χαρακτήρα.

Δημιουργούμε, λοιπόν, τις προϋποθέσεις υποστηρίζοντας την τοπική πρωτοβουλία για την απασχόληση κι επανεκκίνηση των τοπικών οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων”.

4Η ημερίδα ήταν επιτυχημένη τόσο από πλευράς προσέλευσης όσο και από την ενεργή  συμμετοχή του κοινού και μέσα από τις εισηγήσεις αλλά και από τη διαλογική συζήτηση που επακολούθησε καταδείχτηκε ότι το πρόγραμμα υποστηρίζει παρεμβάσεις δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα όπως:

  • Παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα με ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών (έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής, έργα αύξησης της ελκυστικότητας της περιοχής, φράγματα, υδατοδεξαμενές, μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, έργα ύδρευσης, ενίσχυση βιβλιοθηκών, μουσείων κ.λπ.) με χρηματοδότηση 100%.
  • Την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα (δράσεις δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας) με χρηματοδότηση 50%.
  • Υλοποίηση «άυλων» παρεμβάσεων (διενέργεια φεστιβάλ, εκθέσεων, αθλητικών εκδηλώσεων κ.λπ.) με χρηματοδότηση 75%.

Επίσης έγινε φανερό ότι οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα CLLD θα διαμορφωθούν ύστερα από προτάσεις τοπικών φορέων, επιχειρήσεων και ιδιωτών γι’ αυτό και ο Δήμος Ερμιονίδας ξεκίνησε άμεσα τον σχεδιασμό του προγράμματος.

Ο Δήμος Ερμιονίδας για να διευκολύνει την διαδικασία υποβολής των προτάσεων από ιδιώτες, επιχειρήσεις, νέες και νέους επαγγελματίες, προτίθεται να δημιουργήσει Γραφείο Συντονισμού το οποίο θα δίνει πληροφορίες και θα φέρνει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.

Επομένως όπως έχει σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα CLLD για την περίοδο 2014-2020, είναι ευκολότερο σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις φορέων και επενδυτικές προτάσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών επαγγελματιών.

Στα θετικά του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι στοχεύει σε μια συνολική προσέγγιση και σύνδεση της αγροτικής και θαλάσσιας οικονομίας, του τουρισμού και της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα και το δυναμικό της κάθε περιοχής.

Το πρόγραμμα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό εργαλείο, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, υποδεικνύοντας στις τοπικές κοινότητες τρόπους βάσει των οποίων μπορούν οι ίδιες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξή τους, στοχεύοντας παράλληλα και στην κοινωνική συνοχή.