ΟΙ ΤΑΡΣΑΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ

tarsanades1

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου Ερμιονίδας και του http://www.greekgastronomyguide.gr/ που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών αξιοθέατων. Αυτή τη φορά σειρά είχαν οι ταρσανάδες της Κοιλάδας, ο τόπος όπου παράχθηκαν εκατοντάδες ψαροκάικα, που με τη σειρά τους αξιοποίησαν τον πλούτο των ελληνικών θαλασσών.

Η Κοιλάδα είναι ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι στην Αργολίδα τρία χλμ. δυτικά του Κρανιδίου και αποτελεί το λιμάνι που συνέδεε μέχρι την δεκαετία του 1960, την Ερμιονίδα με το Ναύπλιο έως ότου δημιουργηθεί ο οδικός άξονας Επιδαύρου – Κρανιδίου. Ενώ το Πόρτο Χέλι, η Κόστα, η Ερμιόνη, είναι τα γνωστά θέρετρα που συγκεντρώνουν την δημοσιότητα και το τουριστικό ενδιαφέρον των διάσημων αλλά και απλών επισκεπτών, η μικρή Κοιλάδα αποφεύγει τους προβολείς γιατί εκτός της φυσικής ταπεινότητας, έχει μια σιγουριά και ένα άλλο τρόπο να είναι περιζήτητη. Οι λόγοι είναι τρεις: Τα ονομαστά σκαριά της που έχουν κατασκευαστεί στα ιστορικά της καρνάγια και οργώνουν όλες τις θάλασσες του Αιγαίου. Τέλος όλα τα σκάφη τουλάχιστον της Ερμιονίδας ξεχειμωνιάζουν στους δυο μεγάλους σύγχρονους ταρσανάδες της και έτσι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους περνούν αρκετό χρόνο στην Κοιλάδα παρακολουθώντας τις εργασίες επισκευής τους. Λίγο πριν το λιμάνι της Κοιλάδας και απέναντι από το νησάκι Κορωνίδα το οποίο ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια των Λιβανών θα συναντήσει κανείς τους ταρσανάδες, μια μεγάλη έκταση κατά μήκος της παραλίας, που τον χειμώνα μοιάζει με δάσος από εκατοντάδες κορμούς φυλλοβόλων δέντρων -τα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών που έχουν βγει στη στεργιά για ξεχειμώνισμα.


tarsanades koiladas 2

tarsanades koiladas 5

Στα δυο ναυπηγεία, – τον παραδοσιακό ταρσανά του Λέκκα και το πιο εκσυγχρονισμένο του Μπασιμακόπουλου – έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία πενήντα χρόνια πάνω από 1000 σκάφη και μάλιστα εδώ κτίστηκαν τα τελευταία μεγάλα ξύλινα σκάφη της Ελλάδας.

Περισσότερα…
http://www.greekgastronomyguide.gr/item/tarsanades-koiladas-ermionida/

ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
arxontika4

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου Ερμιονίδας και του http://www.greekgastronomyguide.gr/ που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής, ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών αξιοθεάτων http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/. Αυτή τη φορά σειρά είχαν τα αρχοντικά του Κρανιδίου.

Το Κρανίδι είναι κωμόπολη του Νομού Αργολίδας και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Ο πληθυσμός του είναι 4.000 κάτοικοι και απέχει από το Ναύπλιο περίπου 50 χλμ. και επικοινωνεί με τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέσω των λιμανιών της Ερμιόνης και του Πορτοχελίου αποτελεί δε σήμερα την έδρα του Δήμου Ερμιονίδας. Το Κρανίδι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στους λόφους της Αγίας Άννας και της Μπαρδούνιας. Το σημερινό Κρανίδι έχει χαρακτηριστικό νησιώτικο χρώμα που θυμίζει τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών που δίνουν ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα οικήματα του Κρανιδίου (έως το 1850) τα «Αγροτικά», ήταν μονώροφα και αργότερα διώροφα, φτωχικά, χτισμένα με ευτελή υλικά, χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο και χωρίς πρόβλεψη πλατειών και οδών. … δεν κτίζονται πλέον «Αγροτικά» σπίτια αλλά τα λεγόμενα «Καπεταναίικα», τα σπίτια των καραβοκύρηδων, κατασκευασμένα με καλύτερα υλικά και πελεκητή πέτρα, ενώ είναι πιο τετραγωνισμένα και με μεγαλύτερες επιφάνειες, με κορνίζες γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες, ακροκέραμα νεοκλασικού τύπου και περίτεχνα μπαλκόνια.

arxontika3

Σήμερα το τμήμα του οικισμού που βρίσκεται στο Κάτω Κρανίδι διατηρεί σχεδόν στο ακέραιο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου. Την ιδιαίτερη εικόνα του, πέρα από τα χαρακτηριστικά για την τοπική αρχιτεκτονική κτήρια του Δημαρχείου και της βιβλιοθήκης, συμπληρώνουν το πηγάδι του Πύργου, οι τρεις ανακαινισμένοι ανεμόμυλοι, τα παραδοσιακά λιοτρίβια με τις μεγάλες πέτρες καθώς και τα πολλά ξωκλήσια του.

Περισσότερα…
http://www.greekgastronomyguide.gr/item/arxontika-kranidiou-ermionida/

Α.Ο. ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΑΚΟΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Α.Ο. ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Α2 ΣΤΗΝ Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΦΥΡΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΡΙΝΕΣ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙΟΥ & ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΡΙΝΕΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙΟΥ

Γράφει ο Απόστολος Λαδάς
«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την εταιρία ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΑΕ (επενδύτρια εταιρία) σε πρόσφατη συνάντησή μας, μας διαβεβαίωσαν ότι και οι δύο Μαρίνες θα κατασκευασθούν κανονικά όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό υλοποίησής τους.
Από την εταιρία έχουν κατατεθεί τρεις φάκελοι από το τέλος του 2016 και για τις δύο Μαρίνες, προκειμένου οι επενδύσεις να ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο που έχει ψηφισθεί. Ο πρώτος φάκελος φορά την Μαρίνα Πόρτο Χελίου, ο δεύτερος αφορά τις λιμενικές κατασκευές της Μαρίνας Ερμιόνης και ο τρίτος τις χερσαίες εγκαταστάσεις της Μαρίνας Ερμιόνης.
Κατά τους πρώτους μήνες του 2017, οι φάκελοι συμπληρώθηκαν και ενημερώθηκαν με ότι έχει ζητηθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ελέγχου των επενδύσεων.
Αναμένεται ότι θα είναι από τα πρώτα έργα που θα εγκριθούν με το νέο αναπτυξιακό νόμο δεδομένου ότι τα έργα αυτά είναι ώριμα , πλήρως αδειοδοτημένα και με εξασφαλισμένα τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία έγκριση έργου από την Κυβέρνηση με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ενώ αποφάσεις και εγκρίσεις αναμένονται σύντομα σύμφωνα με τα λεγόμενά της.
Για την μαρίνα του Πόρο Χελίου μας διαβεβαίωσαν ότι εάν καθυστερήσει υπερβολικά η ένταξή της στο αναπτυξιακό νόμο, το έργο θα προχωρήσει με ίδια κεφάλαια και αναμένεται να λειτουργήσει κατά την τουριστική περίοδο του 2018.
Για την Μαρίνα της Ερμιόνης θα πρέπει να περιμένουμε την ένταξή της στο αναπτυξιακό νόμο, τα δε έργα εκτός απροόπτου θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2017 και θα ολοκληρωθούν σε περίπου 18-20 μήνες.
Όπως είναι λογικό εργασίες κατά τους θερινούς μήνες δεν θα εκτελούνται ή θα εκτελούνται όσες δεν εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των δύο λιμανιών κατά την περίοδο αυτή.
Τέλος θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο Δήμος μας βρίσκεται συνέχεια δίπλα στους επενδυτές σε όλες τις φάσεις του τόσο σημαντικού για την περιοχή μας έργου προκειμένου να βοηθήσει στην γρήγορη υλοποίησή του.

marina 1marina 2marina 3

Η ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ κ. ΛΑΜΠΡΟΥ

Ο κύριος Λάμπρου συνεχίζει την παραπληροφόρηση με ανακρίβειες και ψευδή δημοσιεύματα. Δυστυχώς γι” αυτόν υπάρχει η καταγραφή των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου που αποκαλύπτει την τακτική του, της συκοφαντίας και της λασπολογίας.!!! Για την ενημέρωση των Δημοτών μας, παραθέτουμε τόσο την ηχητική μαγνητοφώνηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. όσο και τα πρακτικά της απομαγνητοφώνησης ( που ο κύριος Λάμπρου δεν έκανε ποτέ όπως είχε υποχρέωση από τη Νομοθεσία ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου), και καταρρίπτουν τα δυο ψευδή δημοσιεύματά του.

1. Ότι ο κύριος Ηλίας Κατσάβελας δεν ψηφίστηκε ως τακτικό μέλος της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ 

2.Ότι ο κύριος Λάμπρου έκανε πρόταση για Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ τον κύριο Γεώργιο Μπουρίκα. 

 

Οφείλει λοιπόν να ανακαλέσει τα δημοσιεύματα του και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη τόσο για τα ψευδή δημοσιεύματά του όσο και για τους απρεπείς χαρακτηρισμούς προς την Δημοτική Αρχή.

Το ποιος παραποιούσε αποφάσεις, παραπλανούσε, και δεν τηρούσε την Νομιμότητα τα προηγούμενα χρόνια της Προεδρίας του, το γνωρίζει καλύτερα από όλους, πράγμα που σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα το  διαπιστώσουν στοιχειοθετημένα  τόσο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όσο και οι Δημότες μας. Ελπίζω ο κύριος Λάμπρου να είναι παρών!!!

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΥΡΗΣ

http://ermionida.gr/wp/wp-content/uploads/2017/05/kelli2.jpghttp://ermionida.gr/wp/wp-content/uploads/2017/05/kelli2.jpgkellikelli2

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ – ΚΡΑΝΙΔΙ

ERMIONIS – ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ

meli3

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου Ερμιονίδας και του http://www.greekgastronomyguide.gr/ που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών αξιοθέατων. Αυτή τη φορά σειρά είχε το κτήμα «Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη» και τα προϊόντα «Ermionis» τα οποία παράγονται με μεράκι και πάθος από την οικογένεια.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, λοιπόν, αξιοθέατα της Ερμιονίδας είναι το επισκέψιμο κτήμα «Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη«. Η οικογένεια Μπαϊρακτάρη ασχολούταν παραδοσιακά με την μελισσοκομία από το 1914. Ο Μάκης Μπαραϊκτάρης ήταν αυτός όμως που συνέλαβε και υλοποίησε ένα σχέδιο ολικής διαχείρισης του κτήματος. Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης, στο οικογενειακό κτήμα 100 στρεμμάτων, φύτευσε 800 ελιές που καλλιεργούνται βιολογικά, 250 ροδιές και 6.000 αρωματικά φυτά (2.500 δεντρολίβανα, 1500 φασκόμηλα, 1500 ρίγανες κλπ.) και έστησε 600 μελίσσια. Αποτέλεσμα αυτής της οργάνωσης είναι ότι από το κτήμα του παραλαμβάνει 15 τόνους μέλι – το 50% εξάγεται – και παράγει παράλληλα μια σειρά άλλων προϊόντων, πάντα με το brand name «Ermionis«, όπως βασιλικό πολτό, γύρη, αρωματική πρόπολη, αποξηραμένα φυτά, κηραλοιφές προσώπου και σώματος, διακοσμητικά κεριά κ.ά.

meli1

melia3

Το δεύτερο καμάρι που έχει ο Μάκης είναι το μουσείο του, όπου μας ξενάγησε αυτοπροσώπως. Στο κομψό πετρόκτιστο κτίριο μπορεί κανείς να δει αντικείμενα όλων των ειδών που μαρτυρούν την ιστορία της οικογενείας των Μπαϊρακτάρηδων, αλλά και την ιστορία αυτής της πολύτιμης τροφής για τον ανθρώπινο οργανισμό που είναι το μέλι. Στα εκθέματα διακρίνει κανείς παλιές πήλινες κυψέλες που χρησιμοποιούσαν οι μελισσοκόμοι κυρίως στην ελληνική νησιωτική χώρα, κυψέλες από κοφίνια, αλλά και σύγχρονες «ευρωπαϊκες» κυψέλες, εργαλεία, σκεύη επεξεργασίας του μελιού αλλά και άλλα αγροτικά εργαλεία.

Περισσότερα…
http://www.greekgastronomyguide.gr/item/ermionis-melissokomia-bairaktari/