Διήμερες Εκδηλώσεις Τιμής στον Ήρωα Κρανιδιώτη Αρσένιο Κρέστα Ιερομόναχο (Παπαρσένη)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΡΑΝΙΔΙ 30/11/2015

pap12

Ο Δήμος Ερμιονίδας και το Δημοτικό Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου διοργάνωσαν διήμερο εκδηλώσεων στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2015 με αφορμή τη συμπλήρωση 193 ετών από τη θυσία του γενναίου Κρανιδιώτη ήρωα Αρσενίου Κρέστα Ιερομονάχου και των πεσόντων στα Δερβενάκια στον Άγιο Σώστη στις 27 Νοεμβρίου 1822.

pap7

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο στο Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου στο Κρανίδι και ακολούθησε τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων και απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές των σχολικών μονάδων της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, στην πλατεία Παπαρσένη. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του Γυμνασίου Κρανιδίου κ. Μπουγιούρα Σοφία.

pap8

pap10

pap13

Στους μαθητές και στους παρισταμένους διανεμήθηκε από τον Δήμο Ερμιονίδας το βιβλίο του Γεωργίου Βουτσινού “Μητρώον Κρανιδιωτών Αγωνιστών της Ελληνικής Παλιγγενεσίας”, το οποίο εξεδόθη το 2010 από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου.

pap14

pap15

Την επομένη ημέρα Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – προσκύνημα στην Ιερά Μονή «Κατακεκρυμμένης» Άργους, όπου ετελέσθη λειτουργία σε ανάμνηση του γεγονότος του αποκλεισμού του Παπαρσένη στη Μονή (25-4-1821) από τους Τούρκους, του απεγκλωβισμού του τη νύκτα με τους στρατιώτες του και τη μετάβασή του στους Μύλους της Λέρνης.

Ακολούθησε επίσκεψη στον Άγιο Σώστη στα Δερβενάκια, χώρο ιερό, όπου έπεσε νεκρός ο γενναίος αγωνιστής και ιδεολόγος Παπαρσένης (27-11-1822) ηρωικά μαχόμενος εναντίον των Τούρκων του Ντελή Αχμέτ. Στον τάφο του Παπαρσένη, που βρίσκεται στο προαύλιο του Αγίου Σώστη εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

pap2

pap3

pap6

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Σφυρής Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ντούβαλης Δημήτριος, η Αντιδήμαρχος κ. Φωστίνη Καλλιόπη, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ερμιονίδας κ. Λούμη Αγγελική, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κ. Κοντοβράκης Ιωάννης, ιερείς, μέλη του Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου και κάτοικοι της Ερμιονίδας.

pap4

pap9

pap11

pap5

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>