ΟΙ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

elia prokopiou

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ερμιονίδας και του http://www.greekgastronomyguide.gr/ που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών αξιοθέατων. Αυτή τη φορά σειρά είχαν οι υπεραιωνόβιες ελιές της Ερμιονίδας.

Στην περιοχή της Ερμιονίδας έχουν εντοπιστεί πολλές υπεραιωνόβιες ελιές που υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός ιστορικού ελαιώνα στην περιοχή. Ο ακριβής προσδιορισμός της ηλικίας τους δεν είναι εφικτός, αφού η μέθοδος των ραδιενεργών ισότοπων εφαρμόζεται στο καρδιόξυλο, το οποίο πλέον δεν υπάρχει λόγω της προχωρημένης ηλικίας του δέντρου. Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι ότι οι υπεραιωνόβιες ελιές της Αργολίδας, είναι διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές και βρίσκονται κατά παρέες, ωσάν να θέλουν να μοιράζονται τις αναμνήσεις τους και όσα έχουν δει τα μάτια τους. Οι παλιές ελιές συνήθως καταστρέφονταν από τις πυρκαγιές των κατακτητών στους πολέμους, αλλά και από τους κατοίκους της περιοχής σε περιόδους ειρήνης, όταν οι καρποί τους δεν ήταν πια τόσο πλούσιοι και η αξία της ξυλείας τους ήταν μεγαλύτερη, αφού με τη φωτιά να καίει στο τζάκι από ξύλο μιας αιωνόβιας ελιάς μπορούσες να αντιμετωπίσεις και τις χειρότερες βαρυχειμωνιές!

elia3

elia1

Χάρη στη φιλόξενη διάθεση του γεωπόνου-ελαιοπαραγωγού Ευάγγελου Δημαράκη επισκεφτήκαμε κάποιες υπεραιωνόβιες ελιές στους Αγίους Αναργύρους της Ερμιονίδας, όπως εντοπίσαμε και την γηραιότερη ίσως ελιά στη μέση του πανέμορφα φροντισμένο κτήματος με τα 4000 φρουτόδετρα του Προκοπίου Προκόπη. Καιρός είναι κάποιες απ’ αυτές να κηρυχθούν μνημεία και να βρεθεί τρόπος να γίνουν επισκέψιμες. Αποτελούν ιστορικά μνημεία και με την κατάλληλη αφήγηση, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης για τους περιηγητές του τόπου, που μαζί μ’ αυτές θα γνωρίσουν και την συμβολή της ελιάς στη ζωή της Αργολίδας!

Περισσότερα…
http://www.greekgastronomyguide.gr/item/yperaionovies-elies-ermionis/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>