ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

laografiko-pittas

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου Ερμιονίδας και του http://www.greekgastronomyguide.gr/ που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών αξιοθέατων. Αυτή τη φορά σειρά είχε το Λαογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιονίδας το οποίο έχει μια φήμη που μας ακολουθούσε όπου κι αν πηγαίναμε στην επαρχία και ρωτούσαμε για θέματα γύρω από την παράδοση και την γαστρονομία της περιοχής.

Μια και δυο λοιπόν κλείσαμε ραντεβού στον χώρο τους για να γνωρίσουμε τις δραστήριες γυναίκες του συλλόγου, με μια κρυφή ελπίδα να μας δώσουν καμιά σπάνια τοπική συνταγή. Η ομάδα του εργαστηρίου μας υποδέχθηκε με πλήρη σύνθεση αλλά και πλήρη οργάνωση! Οι κατσαρόλες βράζαν, τα τηγάνια καίγαν και οι πλάστες ανοίγαν φύλλα! Το ένα φαγάκι που είχαμε παρακαλέσει να μας δείξουν είχε μεταφραστεί στο πώς θα μας γνωρίσουν την γαστρονομία της Ερμιονίδας.

περισσότερα …

http://www.greekgastronomyguide.gr/item/laografiko-ergastiri-dimou-ermionidas/

laografiko-omada

Οι μελιτζάνες του καλοκαιριού μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Ένα από τα πλέον θρεπτικά, νόστιμα αλλά και σπάνια μαγειρέματά της είναι με τον γλυκό τραχανά! Το πρωτοδοκίμασα στο Κρανίδι και εντυπωσιάστηκα. Ήταν ένα ποίημα!

melitzanes traxana

περισσότερα …

http://www.greekgastronomyguide.gr/item/melitzanes-me-traxana-ermionida/

Επίσης, μια από τις πιο αγαπημένες νηστίσιμες συνταγές των περιοχών της Ελλάδας που έχουν επαφή με την θάλασσα, είναι το μαγειρευτό χταπόδι.

Τα βασικά υλικά εκτός του χταποδιού είναι το ξερό κρεμμύδι, το κρασί, το λάδι και ο μπελτές ντομάτας. Ανάλογα τις ποσότητες των υλικών και τον τύπο μαγειρέματος κάθε περιοχή το ονομάζει με τον τρόπο του. Χταπόδι στιφάδο, χταπόδι κρασάτο, χταπόδι κοκκινιστό, χταπόδι μαγειρευτό.

Στο Κρανίδι, το Λαογραφικό Εργαστήρι Δήμου Ερμιονίδας μας μαγείρεψε ένα χταπόδι κοκκινιστό στο τηγάνι.

laografiko-xtapodi

Περισσότερα …

http://www.greekgastronomyguide.gr/item/xtapodi-kokkinisto-sto-tigani/

Τέλος, μαγειρεύτηκαν ζύμες και ζυμαρικά αλλά και το παραδοσιακό τουρλού (μπριάμ).

laografiko-tourlou

laografiko-zimarika

 

Περισσότερα …

http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/paradosiaki-kouzina/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>