ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΡΜΗΣ

ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΡΜΗΣ – ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ

elaiolado ermis1

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ερμιονίδας και του http://www.greekgastronomyguide.gr/ που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών προϊόντων και αξιοθεάτων της περιοχής. αυτή τη φορά σειρά είχε το Τυποποιητήριο Ελαιολάδου «Ερμής» – Στυλιανός Δημαράκης Α.Ε. που βρίσκεται 2 χλμ κοντά στην Ερμιόνη.

 

Η εταιρεία Ερμής – Στυλιανός Δημαράκης είναι μια από τις πιο δυναμικές μονάδες τυποποίησης ελαιόλαδου στην Ερμιονίδα. Η ιστορία της ξεκινά όταν η οικογένεια Δημαράκη, Αρκάδες, μετοίκησε στη δεκαετία του ’60 στην Ερμιονίδα, στη Θερμησία, αγόρασε μία αμφιθεατρική έκταση απέναντι από την Ύδρα, από την οικογένεια του καπετάνιου της επανάστασης Σαχτούρη και στα κτήματα αυτά καλλιέργησε ελιές. Μέσα στο κτήμα υπήρχε ένα εξοχικό σπίτι, το οποίο έγινε η μόνιμη κατοικία του Στυλιανού και της οικογένειάς του. Το 1970 ο πατέρας Στυλιανός φτιάχνει το Ελαιοτριβείο μέσα στο κτήμα και το 1983 τη μονάδα τυποποίησης. Το 1991 γίνεται η μετεγκατάσταση της μονάδας στη σημερινή της θέση.

elaiolado ermis2

Γιος του Στυλιανού, ο Βαγγέλης Δημαράκης ανέλαβε τη μελέτη και το συντονισμό της διαδικασίας ενοποίησης όλων των παραγωγών της Ερμιονίδας και της υποβολής του φακέλου για την πιστοποίηση του ΠΟΠ Λαδιού Κρανιδίου, το 1993. Η έγκριση δόθηκε το 1996. Η επωνυμία «Κρανιδίου» οφείλεται στο γεγονός ότι στο Κρανίδι, πρωτεύουσα της επαρχίας, υπήρχαν τα περισσότερα ελαιοτριβεία (35-40 μικρής δυναμικότητας μέχρι το ’70) και το εμπόριο γινόταν κυρίως από εκεί, δεδομένου ότι οι παραγωγοί πουλούσαν μέσω των ελαιοτριβείων και δεν είχαν απευθείας επαφή με τις αγορές.

elaiolado ermis3

Το λάδι Κρανιδίου ΠΟΠ έχει αναλογία 80% την ποικιλία μανάκι και 20% την ποικιλία κορωνέικη. Είναι σύνθεση δηλαδή δύο ποικιλιών του μανακιού, γηγενούς ποικιλίας, που παράγει ένα λάδι πολύ μαλακό στη γεύση και το λαιμό και που ταιριάζει ιδιαίτερα στο ψάρι και της κορωνέικης ποικιλίας που έχει έντονο και οξύ χαρακτήρα.

elaiolado ermis4

Στην Ερμιονίδα λειτουργούν τρεις μονάδες συσκευασίας και περίπου 10 πιστοποιημένα ελαιουργεία. Οι παραγωγοί είναι πάνω από 500 και η παραγωγή φτάνει τους 2.000 τόνους. Nαυαρχίδα της είναι η μάρκα «Αυθεντικό», εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας και ακολουθεί το «Κάλλιστον», εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Η εταιρεία Ερμής είναι ένας άξιος πρεσβευτής της Ερμιονίδας αλλά και της χώρας μας στις αγορές του εξωτερικού καθώς το 60% περίπου της παραγωγής της – με ανοδική τάση – εξάγεται.

 Περισσότερα…

http://www.greekgastronomyguide.gr/item/elaiolado-ermis-dimarakis-ermionida/

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>