17 Ιουλίου 2024 Τελευταία ανάρτηση:Συλλυπητήριο Ψήφισμα του Δ.Σ. του Δήμου Ερμιονίδας για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Κρανιδίου Γεώργιου Φραγκούλη
Δελτία Τύπου | 15 Νοεμβρίου 2018
450 πρόσφυγες σε ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι

xenodoxeio450 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ.

ΑΔΙΑΦΟΡΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡ1ΟΥΣ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ.

ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ ΤΟΥΣ «ΠΑΡΚΑΡΕ» ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ Ο κος ΛΑΜΠΡΟΥ και ο κάθε Λάμπρου. ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ.

2

Εγώ, ως Δήμαρχος, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία του Δήμου μας να ικανοποιήσει επαρκώς τις ανάγκες των προσφύγων, πολλώ δε μάλλον των ευάλωτων ομάδων (σημειώνεται ότι ανάμεσά τους είναι πάνω από 150 παιδιά ηλικίας από 2 μηνών μέχρι και 13 ετών), εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και διαβλέποντας τις οδυνηρές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια αθρόα εισροή προσφύγων στην περιοχή μας (π.χ. στον τομέα του τουρισμού), προέβην σε ενέργειες προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής (επί υπουργίας, κ. Μουζάλα και εν συνεχεία του νυν υπουργού, κ. Βίτσα), το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Πόρτο Χέλι, το οποίο και συνήψε σύμβαση με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Από πληροφορίες του ΔΟΜ, η σύμβαση είναι για 494 πρόσφυγες.

3

Και συνεχίζουμε. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, που συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας, δεν έχει ακόμη στείλει τους γιατρούς που πρέπει να υποστηρίξουν τους 450 πρόσφυγες, ούτε φυσικά κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, συντονιστές, νομικούς και μεταφραστές. Οι πρόσφυγες έχουν δυστυχώς «παρκαριστεί» και εγκαταλειφθεί, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι, επωφελούμενοι από τη δεινή κατάστασή τους και αδιαφορώντας βέβαια για τη ζωή τους, κερδίζουν χρήματα.  Μάλιστα, σχετικά με το ξενοδοχείο «Γαλαξίας» που «φιλοξενεί» πρόσφυγες, η ιδιοκτήτρια με παραπληροφόρησε, λέγοντάς μου ότι η σύμβασή της είναι για έναν μήνα, τη στιγμή που η ΔΟΜ μου δήλωσε ότι η εν λόγω σύμβαση έχει διάρκεια 6 μηνών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

5

Ως Δήμαρχος, έθιξα το ζήτημα σε σύσκεψη της Πανελλήνιας Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της οποίας είμαι και μέλος, με θέμα: «Τουρισμός, προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική» την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη).

6

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να μου ζητηθεί από κανένα, πήρα την πρωτοβουλία να ενημερώσω τα μέλη του Σώματος για τα εξής προβλήματα που είχα εκθέσει στη συνάντησή μου με τον πρώην Υπουργό Μεταναστευτικής  Πολιτικής, κ. Μουζάλα:

  • Το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου είναι υποστελεχωμένο από πλευράς ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγών ασθενοφόρων.
  • Τα σχολεία μας λειτουργούν με 9 λυόμενες αίθουσες που δεν επαρκούν για
  • τη στέγαση των ήδη υπαρχόντων μαθητών του Δήμου μας
  • Δεν υπάρχουν κοινωνικές υποδομές
  • Δεν έχει γίνει καμία έρευνα για τη χωρική ικανότητα της περιοχής σε δομές

4

Δεν παρέλειψα να τονίσω ότι παλαιότερα η κοινωνία της Ερμιονίδας είχε δεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και εντάχθηκαν ομαλά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Αυτό το έκανα γιατί είναι σύνηθες να κολλάει η ταμπέλα του ρατσιστή σε όποιον δήμαρχο δηλώνει αδυναμία να δεχθεί πρόσφυγες, καταδεικνύοντας την έλλειψη βασικών υποδομών για τη φιλοξενία τους. Στη σύσκεψη των Δημάρχων με τον τότε υπουργό κ. Μουζάλα, ο οποίος και αντέδρασε στις θέσεις μου, του τόνισα πως οι Έλληνες είμαστε ευαίσθητος λαός και φιλόξενος γιατί έχουμε ζήσει την προσφυγιά. Είμαστε ευαίσθητοι γιατί και εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή 600.000 ελληνόπουλα που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.

Κύριε Λάμπρου, όλα τα παραπάνω τα ακούσατε στην ενημέρωση που είχα κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και όμως τότε δεν είχατε καμία πρόταση. Δυστυχώς, η ανευθυνότητά σας επιβεβαιώνεται στις πλάτες των προσφύγων αυτή τη φορά. Δε διστάζετε να παίζετε ουσιαστικά με τις ζωές και ψυχές τους, παραβλέποντας τη σοβαρότητα με την οποία εμείς αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα συμπάσχοντας με το παγκόσμιο και εθνικό δράμα, που δημιούργησαν και φόρτωσαν στη χώρα μας.

Ειλικρινά λυπάμαι, μολονότι δραστηριοποιείστε 18 ολόκληρα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχετε αντιληφθεί τι σημαίνει αυτοδιοίκηση και απορώ μέχρι πού θα φτάσετε!!!

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας

Δημήτρης Σφυρής

46246031_2277237579220303_1297314766045315072_n