18 Ιανουαρίου 2025 Τελευταία ανάρτηση:Ψηφίστηκε ομόφωνα ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2025
Δελτία Τύπου | 21 Σεπτεμβρίου 2022
Διαδικτυακή ημερίδα “Η σημασία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για τον Δυτικό Κόσμο”

Κρανίδι, 21.09.2022

Δελτίο Τύπου

Με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Σαλαμίνας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2022» την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Η σημασία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για τον Δυτικό Κόσμο».

Την ημερίδα πλαισίωσαν ως ομιλητές, σημαίνοντα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που ανέλυσαν τη συμβολή των συμμαχικών πόλεων αλλά και την καθοριστική σημασία της νικηφόρας μάχης που άλλαξε την πορεία ολόκληρου του Δυτικού Κόσμου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Μπόγρη – Θεοδωρακοπούλου, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων Ελ. Σκιαδάς και ο Σ. Γερουλάνος, καθ. Χειρουργικής Παν. Ζυρίχης, π. καθ. Ιστορίας της Ιατρικής Παν. Ιωαννίνων. Στην ημερίδα με συντονιστή το μέλος Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2022», Α. Πολυδώρου, συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος ΣΑΛΑΜΙΣ και μέλος της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας “Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020” Κ. Μαριδάκης. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων των Πόλεων – Κρατών που έλαβαν μέρος στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο Δήμος Ερμιονίδας προσκαλείται κάθε χρόνο στις εορταστικές εκδηλώσεις καθώς η Ερμιόνη ήταν μία από τις 23 πόλεις – κράτη τα οποία πήραν μέρος στην ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η Ερμιόνη και οι Ερμιονείς έστειλαν τρεις τριήρεις που συμμετείχαν στη Ναυμαχία.

Στην τηλεδιάσκεψη, τον Δήμο μας εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ερμιόνης Λάζαρος Γούτος ο οποίος στην ομιλία του ανάπτυξε την συμβολή της Ερμιόνης στην ναυμαχία Σαλαμίνας, σε συνεργασία με την κα Τ. Αντωνοπούλου, Πρόεδρο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λ. Γούτος ανάφερε  :

«Η νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών κατά τους Μηδικούς Πολέμους δεν αποτέλεσε απλά μια νίκη των ολίγων έναντι των πολλών αλλά ήταν η νίκη των δημοκρατικών θεσμών έναντι του δεσποτισμού της Ανατολής. Και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον Χρυσό Αιώνα, που έγινε δρόμος έμπνευσης για όλο τον Δυτικό Κόσμο, της προόδου, της αναγέννησης, της ακμής.

Είμαστε λοιπόν και εμείς υπερήφανοι που με τις μικρές δυνάμεις της ιδιαίτερης πατρίδας μας συμμετείχαμε σ’ αυτήν τη νίκη της Σαλαμίνας, που έγινε πανανθρώπινο σύμβολο ηρωισμού και ανδρείας.

Το αρχαίο λιμάνι της Ερμιόνης, πάνω στο οποίο χτίστηκε το σημερινό, σίγουρα θα ατένιζε τον απόπλου των τριών τριήρεων, που έφυγαν από την Ερμιόνη».

Γραφείο Δημάρχου