18 Ιουνίου 2024 Τελευταία ανάρτηση:ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ στο ΟΠΣΑΑ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ανοιχτή Αγορά)
Δελτία Τύπου | 26 Ιουνίου 2023
Η Αναβίωση του Εθίμου του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα στις Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας

Κρανίδι, 26.06.2023

Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023, στα «Μανδράκια» της Κοινότητας Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας, η Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και φωτιές.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την αναπαράσταση του εθίμου του αμίλητου νερού με τη στάμνα, τα ριζικάρια και τις φωτιές, ενώ η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς ελληνικούς δημοτικούς χορούς από τις νεαρές Ερμιονίτισσες, το κάψιμο του πρωτομαγιάτικου στεφανιού της Ερμιόνης και τον κόσμο να πηδά τη φωτιά για καλοτυχία.

Την γιορτή επιμελήθηκε ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Ερμιόνης, κ. Δαμιανός Κουτούβαλης και η Κοινότητα Ερμιόνης με την υποστήριξη του Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π του Δήμου Ερμιονίδας, της Εθελοντικής και της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης.

Ο Κλήδονας είναι ένα πανελλήνιο λαϊκό έθιμο, το οποίο τελείται κατά την γενέσιο εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με τις ελεύθερες κοπέλες να μαντεύουν το όνομα του μελλοντικού τους συζύγου, πίνοντας το “αμίλητο νερό” και με τον κόσμο να ανάβει και να πηδά φωτιές για να “ξορκίσει το κακό”.

Ένα έθιμο που κουβαλά στις ρίζες του ανεκτίμητα λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας αναβίωσε και στην Κοινότητα της Κοιλάδας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φράγχθι» και στην Κοινότητα Πορτοχελίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φάρος» Πορτοχελίου με την συνδιοργάνωση του Νομικού Προσώπου Κ.Π.Α.Π.Π του Δήμου Ερμιονίδας.

Στον χαιρετισμό που έκανε ο Δήμαρχο Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος από τον Κλήδονα της Ερμιόνης επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται και να αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα του λαού μας, του τόπου μας, που πέρα από το ενδιαφέρον και τη γραφικότητά τους, αποτελούν και μια καλή αφορμή για ψυχαγωγία και διασκέδαση..εξίσου σημαντικό και συγκινητικό να βλέπουμε τη νέα γενιά να συμμετέχει ενεργά , να κρατά ζωντανά τα έθιμά μας και να συμβάλλει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας».

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση των εορτασμών του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα στις Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Συγχαρητήρια στους Πολιτιστικούς Συλλόγους «Φράγχθι» Κοιλάδας και «Φάρος» Πορτοχελίου!

Συγχαρητήρια στους Εθελοντές και  τους Χορηγούς μας!

Ευχόμαστε και του χρόνου με Υγεία!

Καλό Καλοκαίρι!

Γραφείο Δημάρχου

Κοινότητα Ερμιόνης 23 Ιουνίου 2023 “Αναβίωση Κλήδονα”:

Κοινότητα Κοιλάδας   23 Ιουνίου 2023 “Αναβίωση Κλήδονα”:

Κοινότητα Πορτοχελίου 24 Ιουνίου 2023″Αναβίωση Κλήδονα”: