16 Μαΐου 2024 Τελευταία ανάρτηση:6η Πρόσκληση 2024 για τακτική συνεδρίαση
Νέα & Ανακοινώσεις | 08 Ιουλίου 2017
ΙΩΣΗΦ ΜΕΡΤΙΡΗΣ – ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

mertiris1

http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/  ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών γεύσεων συνομιλώντας με τους παραγωγούς της περιοχής. Αυτή τη φορά σειρά είχε το φημισμένο συσκευαστήριο, ενός από τους σημαντικότερους συσκευαστές ροδιού στην Ερμιόνη, όπως λέγεται, του Ιωσήφ Μερτίρη.

δήμου Ερμιονίδας. Κύρια του παραγωγή το ρόδι Ερμιόνης. Στην περιοχή της Ερμιονίδας υπάρχει μια ποικιλία ροδιάς με καρπούς κόκκινου χρώματος, έντονη φυσική γλυκύτητα και μαλακούς, αφράτους σπόρους και υψηλό ποσοστό χυμού ανά καρπό, η ροδιά της Ερμιόνης, μέχρι πριν λίγα χρόνια την έβρισκες μόνον εκεί. Μαρτυρίες τοποθετούν την καλλιέργεια της ροδιάς από το 1925 ενώ από το 2013 έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, φάκελος αιτήματος για να καταχωρηθεί η «Ροδιά Ερμιόνης» ως προϊόν ΠΟΠ.

mertiris2

«Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια η καλλιέργεια ροδιού έχει επεκταθεί με επιτυχία σε πολλές περιοχές της χώρας – στην βόρεια Ελλάδα όπως για παράδειγμα στο Κιλκίς έχουν φυτευτεί μεγάλες εκτάσεις με ροδιές – και έτσι η ποσοστιαία συμμετοχή της Αργολίδας και της Ερμιονίδας στο σύνολο της ελληνικής παραγωγής ροδιού μειώνεται. Αλλά και η ζήτηση με την σειρά της μεγαλώνει συνεχώς. Πριν λίγα χρόνια ξεκινήσαμε πολύ δειλά με ένα πιλοτικό πρόγραμμα και στείλαμε σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ καθαρισμένο ρόδι Ερμιόνης. Οφείλω να ομολογήσω ότι η αποδοχή του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Σήμερα έχουμε προμηθευτεί μια μηχανή που καθαρίζει το ρόδι και στην πορεία τυποποιούμε το ρόδι ώστε τα προϊόν που δίνουμε να είναι απόλυτα ελεγμένο και χωρίς συντηρητικά. Προτιμήσαμε να έχουμε μικρή διάρκεια ζωής του προϊόντος παρά να το εμπλουτίσουμε με συντηρητικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χυμούς μας του ροδιού.»

mertiris3

Στο συσκευαστήριο του Ιωσήφ ανάλογα με την εποχή θα δεις να συσκευάζονται εσπεριδοειδή (ένας πανέμορφος πορτοκαλεώνας περιβάλει την μονάδα), ζαρζαβατικά μέχρι και αγκινάρες!

mertiris5

Περισσότερα…

http://www.greekgastronomyguide.gr/item/iosif-mertyris-rodi-ermionis/