16 Απριλίου 2024 Τελευταία ανάρτηση:Συμβολικός αποκλεισμός της εισόδου του Ειρηνοδικείου “Μάσσητος” Κρανιδίου την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Νέα & Ανακοινώσεις | 03 Ιουνίου 2022
Κατασκευή 2 γηπέδων τένις στο κτήμα δωρεάς Κώστα Δημότση «Έλληνα» – Εχθρός των έργων ο κ. Τόκας

Κρανίδι, 03/06/2022

Ανακοίνωση

Ο κ. Τόκας με 3 έγγραφα που απέστειλε προς εμένα και δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο, ζητάει ενημέρωση για τις εργασίες που διαπίστωσε ότι εκτελούνται στο κτήμα δωρεάς Κώστα Δημότση.

Ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει με ποιά απόφαση πραγματοποιούνται αυτές οι εργασίες, ότι δήθεν παραβιάζεται η βούληση και η επιθυμία του δωρητή Κώστα Έλληνα, που είναι η κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου που θα φέρει το όνομά του και αναρωτιέται για ποιόν λόγο δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο για την εκτέλεσή τους.

Ελπίζω όντως να έχει άγνοια ο κ. Τόκας και να μην έχει ενοχληθεί από την πραγματοποίηση ενός ακόμη έργου στον Δήμο μας.

Θα του υπενθυμίσω ότι με την υπ’ αριθμ. 64/2021 ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας ορίστηκε η ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ πενταμελής Συντονιστική Επιτροπή “Κλειστό Γυμναστήριο Κωνσταντίνος Δημότσης ή Έλληνας” με Πρόεδρο τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μαχαίρα Μανώλη και μέλη τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Μίζη Δημήτριο και Στρίγκου – Φωστίνη Άννα, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας Κρανιδίου κ. Αντώνιοζα Νικόλαο και τον Κοινοτικό Σύμβουλο Κρανιδίου κ. Βρεττό Αθανάσιο.

Σύμφωνα την εν λόγω Απόφαση, την οποία υπερψήφισε ο κ. Τόκας, σκοπός της νεοσυσταθείσας Συντονιστικής Επιτροπής είναι να προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για την προώθηση και υλοποίηση του κλειστού γυμναστηρίου στο κτήμα των 8,5 στρεμμάτων στη θέση Γκολέμι Κρανιδίου, δωρεάς Κώστα Έλληνα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης της δωρεάς και της πραγματοποίησης της επιθυμίας του μεγάλου ευεργέτη του Δήμου μας Κώστα Δημότση – Έλληνα.

Σχετικά με τον χώρο ο οποίος προορίζεται για τις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου, καθώς και τον τρόπο καταμερισμού και διάθεσης του ποσού των 200.000,00€ της δωρεάς, αρμόδιο για την λήψη απόφασης είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας.

Η Συντονιστική Επιτροπή ομοφώνα αιτήθηκε τρεις φορές προς τον Δήμο Ερμιονίδας την κατασκευή 2 γηπέδων τένις σε περιβάλλοντα χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου, έτσι ώστε να μην θιγεί στο ελάχιστο η βούληση του μεγάλου δωρητή Κώστα Δημότση για την κατασκευή του.

Τον Απρίλιο του 2022 η Συντονιστική Επιτροπή βρήκε προσφορά για την κατασκευή 2 γηπέδων τένις στο κτήμα των 8 στρεμμάτων, σε χώρο εκτός της εγκατάστασης του κλειστού γυμναστηρίου.

Για την υλοποίηση της παραπάνω δωρεάς ήταν απαραίτητη η απομάκρυνση 20 ελαιόδεντρων και η διαμόρφωση του χώρου μέσω χωματουργικών εργασιών.

Τις εργασίες αυτές οποίες αιτήθηκε να τις κάνει δωρεάν ο κ. Σακελλαρίου Σταμάτης με το υπ’ αριθμ. 2867/2835/13-04-2022 έγγραφό του προς την Συντονιστική Επιτροπή.

Η Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίασε με πλήρη απαρτία στις 28/04/2022, ομόφωνα αποφάσισε να αποδεχθεί την δωρεά του κ. Σακελλαρίου Σταμάτη ως ιδιαίτερα συμφέρουσα λύση και εισηγήθηκε την αποδοχή της από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ερμιονίδας.

Η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε στις 9/05/2022 και ομόφωνα αποδέχτηκε την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής και την δωρεά του κ. Σακελλαρίου Σταμάτη με την υπ’ αριθμ 103/2022 Απόφασή της, η οποία αναρτήθηκε στο Πρόγραμμα “Διαύγεια”  στις 11/5/2022 με ΑΔΑ: 6ΨΙ4ΩΡΡ-ΙΘ9.

Είναι απορίας άξιον πως για όλα τα παραπάνω δεν είχε ενημερωθεί ο κ. Τόκας, εφόσον ένας αιρετός και πόσο μάλλον επικεφαλής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, οφείλει να ενημερώνεται από το Πρόγραμμα “Διαύγεια”  για τα τεκταινόμενα στον Δήμο Ερμιονίδας.

Καλά δεν έκανε τον κόπο πριν αποστείλει έγγραφα, να ρωτήσει για το θέμα τους συνοδοιπόρους του στον συντονισμό της αντιπολίτευσης κ.κ. Αποστόλου Παναγιώτη και Λάμπρου Τάσο, οι οποίοι σίγουρα γνωρίζουν το θέμα, εφόσον μέλη των παρατάξεών τους απαρτίζουν και την Συντονιστική Επιτροπή “Κλειστό Γυμναστήριο Κωνσταντίνος Δημότσης ή Έλληνας” και την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ερμιονίδας;

Για να ενημερωθεί εκτενέστερα ο κ. Τόκας και να του λυθούν όλες οι απορίες, το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, αφού αυτός το ζητησε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2ας Ιουνίου 2022.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ουδέποτε υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά εμού ή της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ή Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης προς το πρόσωπο του κ. Τόκα, όπως ψευδώς αυτός ισχυρίζεται.

Ο κ. Τόκας τοποθετήθηκε για όσο χρόνο ήθελε χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς και μάλιστα πήρε τον λόγο 5 φορές.

Εγώ απευθυνόμενος προς τον κ. Τόκα, μεταξύ άλλων, του είπα: “Κύριε Τόκα οι 3 μεγάλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου συμφωνούν δια των αντιπροσώπων τους (Μαχαίρας Μανώλης, Μίζης Δημήτρης, Ρούσσης Γιάννης, Στρίγκου Άννα)  στην Συντονιστική Επιτροπή και στην Οικονομική Επιτροπή στην κατασκευή των 2 γηπέδων τένις και διαφωνείται εσείς που εκπροσωπείτε το 3% των Δημοτών. Δεν είναι λογικό το 3% να θέλει να επιβάλλει την βούλησή του στο υπόλοιπο 97%.”

Και δυστυχώς για τον κ. Τόκα υπάρχουν μαγνητοφωνημένα τα πρακτικά της συνεδρίασης τα οποία θα τον διαψεύσουν πανηγυρικά.

Κατά την συζήτηση έγινε σαφές ότι με την κατασκευή των 2 γηπέδων τένις, ουδόλως θίγεται η ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου Κώστας Έλληνας, διότι αυτά έχουν χωροθετηθεί σε διπλανό χώρο ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το αρχιτεκτονικό σχέδιο της Γ.Γ.Α. ως αίθριος χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ότι το Κλειστό Γυμναστήριο Κώστας Δημότσης είναι ένα τυποποιημένο γυμναστήριο της Γ.Γ.Α., το οποίο περιλαμβάνει γήπεδο μπάσκετ – βόλλεϋ με κερκίδες.

Άρα εφόσον θα έχουμε ένα Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ, θα ήταν παράλογο ακριβώς απέξω να έχουμε και ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, που θέλει ο κ. Τόκας να κατασκευαστεί αντί των 2 γηπέδων τένις.

Επίσης η ανάγκη για κατασκευή δημοτικών γηπέδων τένις είναι τεράστια, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοια στην Δημοτική Ενότητα Κρανιδίου, ενώ ο αριθμός των κατοίκων, επισκεπτών και τουριστών που ασχολούνται με το άθλημα του τένις τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία.

Για την ιστορία αναφέρω ότι η μορφή και η χρήση του Κλειστού Γυμναστηρίου Κώστας Έλληνας άλλαζε κατά το δοκούν και τις ορέξεις της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Δηλαδή επί διοικήσεως Καμιζή, στις 12-3-2014 ανατέθηκε με την Α.Ο.Ε. 38/2014 στην αρχιτέκτονα κα Παλυβού Μαίρη η σύνταξη αρχιτεκτονικής μελέτης για κλειστό γυμναστήριο στην  εν λόγω θέση.

Στις 26-8-2014 υπογράφηκε η σχετική σύμβαση (α.π. 10781/26-8-2014) με αντικείμενο – παραδοτέα  : “το κλειστό γυμναστήριο θα περιλαμβάνει και θα προβλέπει αγωνιστικό χώρο στον οποίο θα μπορούν να διεξάγονται εναλλακτικά τα αθλήματα Τζούντο (Judo), Καράτε (karate) και Ταεκβο-ντο (Taekwon-do) με τις κερκίδες των θεατών και του απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους τους. Τμήμα του θα μπορεί να διατεθεί στο χορευτικό τμήμα του Δήμου Ερμιονίδας  καθώς και στην ομάδα σκάκι του Δήμου”.

Με μεταγενέστερη απόφασή της το 2017 (επί δημαρχίας Σφυρή) η Οικονομική Επιτροπή ακύρωσε τη σύμβαση της κ. Παλυβού και έγινε επιλογή Κλειστού Γυμναστηρίου, από τα τυποποιημένα γυμναστήρια της Γ.Γ.Α. με τον κωδικό Κ.Γ. – 182 (περιλαμβάνει γήπεδο μπάσκετ – βόλλευ).

Ο κ. Τόκας πρότεινε η δωρεά για την κατασκευή των 2 γηπέδων τένις να μεταφερθεί στο κτήμα δωρεάς Ηλία Φωστίνη και να κατασκευαστούν εκεί τα 2 γήπεδα τένις.

Κάτι το οποίο είναι ανέφικτο διότι εκεί θα κατασκευαστεί το Αθλητικό Κέντρο Κρανιδίου, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και βρίσκεται στην διαδικασία δημοπράτησης.

Ένα έργο ύψους 1.500.000,00€ το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός Κλειστού Γυμναστηρίου, αποδυτηρίων, ενός ανοικτού γηπέδου μπάσκετ, ενός ανοικτού γηπέδου βόλλεϋ, δύο ανοικτών γηπέδων τέννις, ενός ανοικτού γηπέδου μίνι ποδοσφαίρου 5×5 και ενός Θεάτρου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και πρόκειται να κατασκευαστεί στο κτήμα δωρεάς Ηλία Φωστίνη συνολικής έκτασης 42 στρεμμάτων.

Είναι ένα ώριμο έργο, αλλά ξεχασμένο στα συρτάρια, διότι ενώ είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα “Ελλάδα 2004” της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και εκδόθηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες, ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του και καμία προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε να το εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τόκας ισχυρίζεται ότι 30 χρόνια ως Δημότης και ως αιρετός, αγωνίζεται για την κατασκευή ενός Κλειστού Γυμναστηρίου στο Κρανίδι.

Καλά δεν τον προβληματίζει η τριακονταετής αποτυχία του σε αυτό το θέμα;

Μήπως έχει κάνει κάποια λάθη που δεν μπορεί ή δεν θέλει να τα αντιληφθεί;

Τι τον πειράζει να κατασκευαστούν 2 γήπεδα τένις δίπλα στο Κλειστό Γυμναστήριο Κώστας Δημότσης;

Διότι η κατασκευή τους αποτελεί κατά κοινή ομολογία, ένα αθλητικό έργο το οποίο αυτή την στιγμή λείπει από την Δημοτική Ενότητα Κρανιδίου.

Τόσο είναι το μένος του κ. Τόκα, που φτάνει στο πρωτοφανές σημείο να ζητά να έρθει το θέμα ξανά προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή τη φορά εντός ημερησίας διατάξεως!!!

Λες και δεν ζητήθηκε μια φορά, πρέπει να συζητηθεί και άλλη μία!!!

Τον πληροφορώ ότι οι μάσκες έπεσαν και δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον, διότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην γίνονται έργα στον Δήμο Ερμιονίδας.

Και σίγουρα η Δημοτική Αρχή ενοχλείται υπέρμετρα από τις προσπάθειές του να σταματήσει κάθε έργο στον Δήμο μας.

Ας ηρεμήσει λοιπόν ο κ. Τόκας, διότι όλα γίνονται νόμιμα και σύμφωνα με τις αποφάσεις που ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις και ας φροντίσει να ενημερώνεται πιο συχνά από το Πρόγραμμα “Διαύγεια” και τους άλλους δύο συνοδοιπόρους του στον συντονισμό της αντιπολίτευσης, διότι τα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ερμιονίδας είναι πολλά και συνεχή, οπότε ίσως του δημιουργούνται καθημερινά αρκετές απορίες.

Γιάννης Γεωργόπουλος

Δήμαρχος Ερμιονίδας