20 Νοεμβρίου 2024 Τελευταία ανάρτηση:ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ , ΠΡΟΣΛΗΠΤΕΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 100, ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΟΧ 4/2024 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ( ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ 10586/27.09.2024- ΑΔΑ : 9ΠΝΜΩΡΡ-ΟΓ2)
Δίδυμα

Τα Δίδυμα είναι οικισμός στο κέντρο μιας μικρής και εύφορης πεδιάδας, χτισμένος σε υψόμετρο 125μ. στους πρόποδες του Δίδυμου Όρους.

Στη εποχή του 2ου αιώνα π.Χ. συναντάμε για πρώτη φορά το όνομα Δίδυμα, η προέλευση του οποίου εξηγείται με δύο τρόπους.
Πρώτον, ότι προήλθε από το βουνό «Δίδυμου όρους» του οποίου οι δύο κορυφές είναι αφιερωμένες στους δίδυμους ημίθεους αδελφούς, Κάστορα και Πολυδεύκη και δεύτερον ότι υιοθετήθηκε από τα δίδυμα σπήλαια λίγο έξω από το χωριό.

Ενορία των Διδύμων είναι ο Άγιος Νικόλαος, όπου η παλιά εκκλησία χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας ενώ στη θέση της ανεγέρθη νέα μεγαλύτερη βάση σχεδίων Ιταλού και Ελλήνων μηχανικών και στο κτίσιμο της βοήθησαν οι κάτοικοι με εράνους και δωρεές. Δίπλα στην εκκλησία του χωριού, υπάρχει αρχαίο πηγάδι πολύ βαθύ και άριστης κατασκευής που αναφέρεται ως το πιο μεγάλο και πιο καλοσχηματισμένο της Ερμιονίδας.

Στις βόρειες πλαγιές του όρους Δίδυμο, βρίσκεται η Πελεή ένα αγροτοκτηνοτροφικό χωριό που χαρακτηρίζεται από την ομοιομορφία των σπιτιών του. Πρόκειται για μικρά χωριατόσπιτα με ορθογώνια βάση και χαμηλό ύψος, διαταγμένο το ένα παράλληλα στο άλλο, θυμίζοντας την ρυμοτομία των σύγχρονων πόλεων, που σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλειμμένος.

Έξω από το χωριό Δίδυμα βρίσκονται δύο γεωλογικοί σχηματισμοί σε σχήμα κρατήρα, η Μικρή και η Μεγάλη Σπηλιά, γνωστές και ως Δολίνες, με εντυπωσιακό μέγεθος και περίπου την ίδια διάμετρο, που πιθανόν σχηματίστηκαν από καθίζηση του εδάφους. Η Μικρή Σπηλιά αποτελεί ένα κοίλωμα το οποίο ανάγεται στην επιφάνεια του εδάφους, το βάθος του οποίου είναι 80μ. μέσα στα στρώματα των προσχώσεων και η διάμετρός του 150μ. στα εσωτερικά κάθετα τοιχώματα του βαράθρου, όπου κάποιος κατέρχεται μέσω μιας κλιμακωτής στοάς.

Επίσης, υπάρχουν ριζωμένα τα δύο μικρά εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου του 13ου αιώνα προς τον νότο και της Μεταμόρφωσης της μεταβυζαντινής περιόδου, προς βορρά.

Βορειοδυτικά του Δήμου υπάρχει η Μονή του Αυγού. Το όνομα προήλθε από το Όρος Αυγό. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες από τον 11ο-14ο αιώνα.

Νοτιοδυτικά των Διδύμων σε απόσταση 5χλμ. βρίσκεται το Σαλάντι, με ακρογιαλιά μήκους 3χλ., στην οποία συναντάται και το εκκλησάκι του Αγ.Ιωάννη, που δίπλα του κείτονται τα ερείπια θεμελίων σπιτιών παλιού οικισμού ενώ δυτικά υπάρχουν τα ερείπια του ναού του Αγίου Νικολάου.