18 Ιανουαρίου 2025 Τελευταία ανάρτηση:Ψηφίστηκε ομόφωνα ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2025
Κοιλάδα

Η Κοιλάδα αποτελεί παραθαλάσσιο γραφικό ψαροχώρι που βρίσκεται δυτικά του Κρανιδίου, χτισμένο κοντά στην αρχαία πόλη Μάσσητα και σε μια εύφορη κοιλάδα.

Φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια της και για τα ναυπηγία ξύλινων ψαροκάικων, ενώ συγκαταλέγεται στα τρία παραδοσιακά ναυπηγία που έχουν απομείνει στην Ερμιονίδα.

Μπροστά στο λιμάνι της βρίσκεται το πεδινό καταπράσινο σήμερα, νησάκι Κορωνίδα, που ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια των Λιβανών, ενώ απέναντι από τον οικισμό δεσπόζει το σπήλαιο Φράγχθι.

Αρχαιολογικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν το 1967-84 από το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα (Η.Π.Α), υπό την αιγίδα της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το πρόγραμμα ανάδειξης υλοποιήθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Ν.Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτές το σπήλαιο κατοικήθηκε κυρίως κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική (40-10000 π.Χ.), τη Μεσολιθική (9-7000 π.Χ.) και την Νεολιθική περίοδο (7-3000 π.Χ.).

Στην Παλαιό και Μεσολιθική περίοδο αποτέλεσε καταφύγιο μετακινούμενων κυνηγών, τροφοσυλλεκτών και ψαράδων, όπου χρησιμοποιούσαν εργαλεία φτιαγμένα από πυριτόλιθο και οψιανό. Η Μεσολιθική περίοδος συνδέεται με κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές, όπως ενταφιασμοί, ταξίδια ανοικτής θαλάσσης και συστηματική αλιεία. Στη Νεολιθική, η κατοίκηση επεκτάθηκε εκτός του σπηλαίου. Ο οικισμός ονομάστηκε Παραλία και σήμερα είναι καταβυθισμένος λόγω της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης.

Σπήλαιο και υπαίθριος χώρος αποτέλεσαν χώρο πλήθους δραστηριοτήτων. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν πλήθος λίθινων εργαλείων για τις καθημερινές ανάγκες τους και διαμόρφωσαν το εσωτερικό του σπηλαίου σε επιμέρους χώρους.

Στον υπαίθριο χώρο, οι κατασκευές ήταν απλές. Σπήλαιο και υπαίθριος χώρος χρησιμοποιήθηκαν και ως τόποι ενταφιασμού. Μια από τις καινοτομίες είναι η κατασκευή αγγείων και ειδωλίων από ψημένο πηλό με περίτεχνη διακόσμηση.

Οι Νεολιθικοί κάτοικοι φρόντιζαν για τον καλλωπισμό τους φτιάχνοντας κοσμήματα από φυσικά υλικά. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως εποχικό ποιμνιοστάσιο.

Στην Κοιλάδα επίσης υπάρχει το προστατευόμενο με τη συνθήκη Ramsar Έλος που αποτελεί σημαντική πηγή ζωής για αρκετά υδρόβια και αρπακτικά πουλιά. Ένα χιλιόμετρο δυτικά της Κοιλάδας βρίσκεται η αμμώδης ρηχή παραλία Λεπίτσα και στην συνέχεια η περιοχή Δορούφι με πολυάριθμες μικρές παραλίες.