20 Νοεμβρίου 2024 Τελευταία ανάρτηση:ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ , ΠΡΟΣΛΗΠΤΕΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 100, ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΟΧ 4/2024 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ( ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ 10586/27.09.2024- ΑΔΑ : 9ΠΝΜΩΡΡ-ΟΓ2)
Φούρνοι

Το χωριό Φούρνοι βρίσκεται βόρεια του Κρανιδίου, έχει παραδοσιακό νησιώτικο χρώμα με στενά καλντερίμια, κήπους γεμάτους λουλούδια και πολύχρωμα σπίτια, των οποίων η αρχιτεκτονική και το ύφος τους θυμίζει τα παραθαλάσσια χωριά της Ερμιονίδας και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Λείψανα όλων των ιστορικών εποχών υπάρχουν εντός του χωριού, στην κορυφή του λόφου και στους δύο προϊστορικούς οικισμούς που βρίσκονται κοντά στο χωριό. Το όνομά του, σύμφωνα με μαρτυρίες των ντόπιων, αποδίδεται στη δευτερότοκη κόρη κάποιου μυθικού βασιλιά, Φούρνεα, ο οποίος βασίλευε στην παραθαλάσσια περιοχή, όπου υπήρχε και το ανάκτορό του κτισμένο με πελεκημένους ογκόλιθους.

Ενορία έχει την εκκλησία των Ταξιαρχών ενώ υπάρχουν διάσπαρτες και άλλες εκκλησίες και μοναστήρια, όπως εκείνα του Προφήτη Ηλία, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Αγ.Αναργύρων, των Αγ.Θεοδώρων αλλά και τα ξωκλήσια του Αγ. Ιωάννη στο Λαμπαγιαννά και του Αγ. Αθανασίου στο Λουτρό.

Αξίζει κάποιος να επισκεφτεί ανατολικά των Φούρνων, τα Παπούλια που βρίσκονται δίπλα στο χωριό, μια πευκόφυτη περιοχή με τρεχούμενη πηγή και νερό πόσιμο.

Επιπλέον, το φαράγγι Καταφύκι έχει χαρακτηριστεί σαν ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το φαράγγι που διασχίζεται από χείμαρρο, με κάθετα τοιχώματα ύψους 200 μ., είναι κατάφυτο από πεύκα, πλατάνια, δάφνες κ.α και είναι ιδανικό για πεζοπορία. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το εκκλησάκι του Αγ.Νικολάου στην έξοδο του φαραγγιού στον Κάμπο της Ερμιόνης.