16 Μαΐου 2024 Τελευταία ανάρτηση:6η Πρόσκληση 2024 για τακτική συνεδρίαση
Νέα & Ανακοινώσεις | 18 Σεπτεμβρίου 2020
Λειτουργία των ΚΔΑΠ στο Δήμο Ερμιονίδας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

 

 

 

 

ΚΡΑΝΙΔΙ 18/09/2020


ΑΡ. ΠΡΩΤ. 648

                                                                  

ΚΔΑΠ Δήμου Ερμιονίδος

 

Αγαπητοί συμπολίτες, Αγαπητοί γονείς,

Με αφορμή το έγγραφο του κύριου Τόκα προς το Νομικό Πρόσωπο, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωστοποιήσουμε τις κινήσεις του Νομικού Προσώπου σχετικά με τις δομές των ΚΔΑΠ που λειτουργούν εδώ και χρόνια στον δήμο μας. Φέτος έγινε μια δυνατή προσπάθεια από πλευράς μας ώστε να ενημερωθούν οι γονείς και τα παιδιά για την λειτουργία και τις δράσεις των ΚΔΑΠ για να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά γίνεται.

Καταφέραμε, λοιπόν, και εγγράψαμε 1/9/2020 στις δομές μας 113 παιδιά και αναμένουμε τόσο από το Πρόγραμμα για τις δημοτικές δομές που ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, όσο και από τη Β κατανομή που θα γίνει τον μήνα Οκτώβρη από την ΕΕΤΑΑ επιπλέον 106 Μητέρες με πλήρη φάκελο που πέρσι είχαν voucher να το λάβουν και φέτος και έτσι να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο των αιτήσεων που κατατέθηκαν στο Νομικό Πρόσωπο για την δράση αυτή και κανένα παιδί να μην μείνει εκτός Δομών ΚΔΑΠ, ακόμη και εάν απορρίφθηκαν από την ΕΕΤΑΑ λόγω ελλιπούς  φακέλου. Η διαδικασία αυτή ακόμη είναι σε επεξεργασία .

Μόλις ολοκληρωθεί η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο για την διαδικασία της επιπλέον χρηματοδότησης, θα σας ενημερώσουμε καθώς τα δεδομένα είναι διαφορετικά εάν μιλήσουμε για 113 παιδιά και διαφορετικά εάν μιλήσουμε για 250 παιδιά. Δηλαδή, σήμερα έχουμε 11 εκπαιδευτές με το πρόγραμμα των οποίων να έχει αναρτηθεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στα ΚΔΑΠ.

Εννοείται πως πρόθεσή μας είναι να ενταχθούν όλα τα παιδιά, όπως και νέες δράσεις και δραστηριότητες στα ΚΔΑΠ. Όλα όμως εξαρτώνται από την τελική χρηματοδότηση που εκκρεμεί.

Επισημαίνουμε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν σε όλες μας τις δομές νηπιαγωγοί, βάσει του ΦΕΚ συστάσεως των ΚΔΑΠ, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) είναι Μονάδες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) με καλή υγεία, ηλικίας 5-12 χρόνων. Η λειτουργία της δομής καθορίζεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην υπ΄ αριθμ. Π1β/Γ.Π.οικ. 14951- 2001 (ΦΕΚ 1397/τ Β/22-10-2001) Απόφαση, όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την αριθμ. Π1β/ΓΠ οικ. 30411/2002 (ΦΕΚ 395/ τ Β/02-04-2002) Απόφαση Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και την αριθμ Π1β/Γ.Π.οικ. 109707 (ΦΕΚ 1849/ τ Β/03-09-2009) Απόφαση Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τονίζουμε ότι σκοπός των Κ.Δ.Α.Π. είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου, η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων καθώς και η εξυπηρέτηση των γονιών. Τα Κέντρα μπορούν να διασυνδέονται με τις εκπαιδευτικές μονάδες, τους φορείς και τις υπηρεσίες πολιτιστικής, αθλητικής. περιβαλλοντικής κ.λπ. τοπικής παρέμβασης και ανάπτυξης.  Στα Κέντρα θα δύναται η δυνατότητα για Αθλοπαιδιές, Εικαστικά, Zωγραφική, Πολιτισμό, Πρόγραμμα ORF (Μουσικοκινητική Αγωγή), Παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, μπαλέτο, ρυθμική γυμναστική, μπάσκετ, στίβο, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, ενόργανη γυμναστική, θεατρικό παιχνίδι, σκάκι, ρομποτική, δράσεις ανακύκλωσης κ.α .

Ως εκ τούτου, τα ΚΔΑΠ δεν είναι εκπαιδευτικές Δομές, δεν είναι παιδαγωγικοί χώροι εκ του Νόμου και πρέπει να παρέχουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες στα παιδιά  και συγκεκριμένα : Το πρόγραμμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης αποσκοπεί:

  • Στην παραμονή των παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας πέραν του σχολικού ωραρίου σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και δημιουργικό που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για κάθε παιδί μέσα από το παιχνίδι, τη μουσική, το χορό, τη ζωγραφική, την έκφραση.
  • Να αξιοποιήσει σωστά τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού.
  • Να δώσει κίνητρα και ευκαιρίες στο κάθε παιδί.
  • Να βοηθήσει την μητέρα.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι για την ορθή εκτέλεση όλων των παραπάνω ορίστηκε υπεύθυνος δομής σε κάθε ΚΔΑΠ στο Δήμο μας βάσει του Κανονισμού Λειτουργίας μας.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΚΟΥΤΟΥΒΑΛΗΣ