24 Ιουλίου 2024 Τελευταία ανάρτηση:ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 5ης/2024 συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ηλιοκάστρου
Δελτία Τύπου | 03 Δεκεμβρίου 2022
Ο Δήμος Ερμιονίδας, δικαιούχος σε μια από τις 4 Ολοκληρωμένες Χωρικές Επεμβάσεις (ΟΧΕ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Κρανίδι, 03.12.2022

Δελτίο Τύπου

Ύστερα από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027 της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, παρευρέθηκε προχτές, Πέμπτη  1 Δεκεμβρίου 2022, στην Τεχνική Συνάντηση με τους δικαιούχους για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επεμβάσεις (ΟΧΕ), η οποία έλαβε χώρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, ο οποίος έως τώρα δεν ήταν εγγεγραμμένος σε καμία ΟΧΕ, μετά από συντονισμένες προσπάθειες με τον Δήμο Ναυπλιέων και Επιδαύρου, είναι δικαιούχος σε μια από τις 4 Ολοκληρωμένες Χωρικές Επεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου (ΕΣΠΑ) στο Πρόγραμμα Πελοπόννησος  2021-2027 αναφέρει την ΟΧΕ Ναυπλίου, Ερμιονίδας και Επιδαύρου και  έτσι οδηγεί πόρους στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι 4 ΟΧΕ θα χρηματοδοτηθούν απευθείας με 57,4 εκατ. ευρώ πραγματικές δαπάνες και σχεδόν 100 εκατ. ευρώ με υπερδέσμευση και προϋπολογισμό.

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επέμβαση (ΟΧΕ) αποτελεί ένα επιχειρησιακό και χρηματοδοτικό εργαλείο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης και παρεμβάσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και συμβάλλουν στη σύγχρονη εικόνα μιας ζωντανής και βιώσιμης πόλης.

Ειδικότερα, οι άξονες προτεραιότητας περιλαμβάνουν αναπτυξιακές υποδομές, αντιπλημμυρικά έργα, αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, οδοποιία, δασική πυροπροστασία, ιδιωτικές επενδύσεις με έμφαση την καταπολέμηση της ανεργίας και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Επίσης,  δίνει έμφαση στον τουρισμό, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση νέων τεχνολογιών που περιορίζουν την ενεργειακή κατανάλωση.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επεμβάσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αναζητήθηκαν λύσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στους Δήμους, όσον αφορά την υλοποίηση των έργων.

Η Δημοτική Αρχή, εργάζεται με σεβασμό και μεθοδικά για την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων, αντλώντας το μέγιστο δυνατό όφελος για την Ερμιονίδα και τους Πολίτες της. Σε αυτή τη κατεύθυνση, η υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και η συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του  Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027, είναι κομβικής σημασίας για την υλοποίηση του Προγράμματος.

Γραφείο Δημάρχου