16 Ιανουαρίου 2025 Τελευταία ανάρτηση:ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤ. Π.Υ 2025 ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Νέα & Ανακοινώσεις | 21 Ιουνίου 2022
«Ο ιστορικός Φάρος της Ερμιόνης»

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κρανίδι, 21/06/2022

Ανακοίνωση

Ο ιστορικός Φάρος της Ερμιόνης επέστρεψε εκεί που του αξίζει και εκεί που ανήκει. Μετά από ενέργειες πολλών αιρετών ο Φάρος βλέπει και πάλι την Ανατολή από το Βόρειο Λιμάνι της Ερμιόνης. Οι αγώνες όλων αναγνωρίστηκαν και είμαστε περήφανοι που   ο Φάρος στολίζει ξανά τον Τόπο μας.

Ο επιβλητικός Φάρος  που άντεξε όλες τις κακουχίες των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αποτελεί πλέον έκθεμα πολιτιστικής κληρονομιάς πλημμυρισμένος  με αναμνήσεις, συναισθήματα   και ακόμη για τους παλαιότερους, το σημείο συνάντησης και η ανάμνηση που αντηχεί στα αφτιά όλων μας το «Ραντεβού στον Φάρο…».

Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ερμιονίδας, όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποπερατωθεί και να γίνει σημείο συνάντησης και για τις νεώτερες γενιές.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Φάρος της Ερμιόνης κατασκευάστηκε από το γαλλικό εργοστάσιο των αδελφών Barbier. Τοποθετήθηκε στις 16/03/1906, με αρχική φωτοβολία έξι (6) ναυτικά μίλια, με σταθερό λευκό φως και εστιακό ύψος τα 22 μέτρα.

Υπήρχε υποδοχή πυρσού με μεταλλική κλεισιάδα και ορθοστάτη τύπου Barbier. Το καύσιμό του ήταν το πετρέλαιο με μηχανική λυχνία, μονόμιξη από ελαιοδοχείο, αντλιοφόρο και αεροφόρους αυλούς, λιχνοστάτες και μικτήρες.

Στις 12 Μαΐου του έτους 1953, έγινε αντικατάσταση του σταθερού φανού με αυτόματο μηχανισμό αναλαμπών και πηγή ενέργειας την ασετιλίνη. Το φωτιστικό μηχάνημα αποτελούνταν από μια κεφαλή l-300mm και εκλαπτήρα Κ -80, τύπου AGA.

Το 1999 στα πλαίσια αναβάθμισης του φαρικού δικτύου μετατράπηκε σε ηλιακό. Για την λειτουργία και την συντήρηση του τότε συστήματος, υπήρξαν και Δημότες μας, οι οποίοι ήταν οι λεγόμενοι φαροφύλακες. Χάρη σε αυτούς, λοιπόν, οι ναυτικοί και οι ψαράδες  είχαν το φανάρι, την «σπίθα» όπως λένε στην γλώσσα τους οι ναυτικοί μας. Παρηγοριά και προσανατολισμό στα ταξίδια τους και στην επιστροφή τους στα λιμάνια της χώρας μας.

Αξίζει να τους αναφέρουμε έναν προς έναν, για να τους γνωρίσουν όλοι και να τιμήσουμε την μνήμη τους:

  1. Σπετσιώτης Ιωάννης
  2. Ταρούσης Κωνσταντίνος
  3. Παπακυριακού Κοσμάς
  4. Σταμέλος Σταμάτης
  5. Παπαβασιλείου Ανδρέας
  6. Παπαβασιλείου Φώτης

Η Δημοτική Αρχή πιστή στις δεσμεύσεις της, ολοκληρώνει άλλο ένα έργο αποκατάστασης.

Ο Δήμαρχος, κ.Ιωάννης Γεωργόπουλος, ευαισθητοποιημένος σε τέτοια ζητήματα, προέτρεπε τακτικά για την συντόμευση και την  ολοκλήρωση της τοποθέτησης του ιστορικού Φάρου στην Ερμιόνη, γιατί γνώριζε πολύ καλά το συναισθηματικό δέσιμο των Ερμιονιτών με το Φάρο.

Για κάθε ναυτικό «Φάρος»  σημαίνει ελπίδα, αισιοδοξία και ασφαλές ταξίδι.

Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π.,

Παναγιώτης Μέξης

Ο Φάρος στην αρχική του θέση.