21 Ιουνίου 2024 Τελευταία ανάρτηση:Διακήρυξη για Πάρκινγκ στη Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου
Δελτία Τύπου | 04 Δεκεμβρίου 2023
Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Κρανιδιώτη οπλαρχηγό Παπαρσένη Κρέστα

Κρανίδι 04.12.2023

Δελτίο Τύπου

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, οι διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Κρανιδιώτη Αρχιμανδρίτη και οπλαρχηγό, Αρσένιο Κρέστα ή «Παπαρσένη» στην Κοινότητα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου μας, η Κοινότητα Κρανιδίου και το Ιστορικό Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου συνδιοργάνωσαν τις εκδηλώσεις ως φόρο τιμής στη μνήμη του Ήρωα Παπαρσένη Κρέστα.

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 από την Πλατεία Κύπρου Κρανιδίου αναχώρησε λεωφορείο με προορισμό τον Άγιο Σώστη στα Δερβενάκια, εκεί που ο Κρανιδιώτης οπλαρχηγός ετάφη στις 28 Νοεμβρίου 1822. Στο σημείο τελέστηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο, την υπεύθυνη του Ιστορικού Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου, κα Σούλα Παλυβού και τον απόγονο της οικογένειας Κρέστα, κ. Ανδριανό Κρέστα. Η τελετή έκλεισε με την ανάγνωση της επιστολής της κας Μαρίας Στρίγκου Κατσίνα από την εκπαιδευτικό κα Ευαγγελία Ηλιού.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 με την επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου, χοροστατούντους του πανοσιολογιότατου Αρχιερατικού Επιτρόπου Κρανιδίου π. Χριστοφόρου Καραβία και την παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών από το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου και πολλών δημοτών.

Στη συνέχεια τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα οπλαρχηγού στην Πλατεία Παπαρσένη.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλος, η Πρόεδρος του Ιστορικού Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου, κα Σ. Παλυβού, ο απόγονος της Οικογένειας Κρέστα, κ. Α. Κρέστας, εκ μέρους της κας Μ. Στρίγκου – Κατσίνα  η κα Χ. Σίδερη και εκ μέρους της Σχολικής Κοινότητας Κρανιδίου, μαθητές από το 1ο & 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου.

Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του ΔΣ Δήμου Ερμιονίδας, κα Ελένη Γκαμίλη, η Αντιδήμαρχος, κα Τόνια Αντωνοπούλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας, κ. Γιάννης Τσαμαδός, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κ.Π.Α.Π.Π. Δήμου Ερμιονίδας, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ και ο Διοικητής του Α/Τ Ερμιονίδας.

Τιμές απέδωσε  η Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας.

Ελευθερία σημαίνει ευθύνη και σήμερα στο ιστορικό Κρανίδι τηρήσαμε το χρέος μας να κρατάμε άσβεστη τη μνήμη ενός  ‘Ήρωα συντοπίτη μας.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 40 Προεδρικό διάταγμα ΦΕΚ 104 τ. Α’ /27.05.2022 Καθιερώθηκε η πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου κάθε έτους, επέτειος του ηρωικού θανάτου (28 Νοεμβρίου 2022) του εκ Κρανιδίου Αρχιμανδρίτη Αρσενίου Κρέστα, οπλαρχηγού της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Κοινότητα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.

Τιμήσαμε τον θρυλικό αγωνιστή της επανάστασης, τον φημισμένο οπλαρχηγό Παπαρσένη Κρέστα, τον Ήρωα που η δράση του έγινε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία του γένους.

Ο Αρσένιος Κρέστας ή «Παπαρσένης» ως οπλαρχηγός έδωσε πολλές και σκληρές μάχες. Υπήρξε μια φλογερή προσωπικότητα της εκκλησίας, ένας ατρόμητος πολεμιστής και ιδεολόγος.

Η θυσία του αποτελεί παράδειγμα σθένους, ανδρείας και αυταπάρνησης που έμεινε στην ιστορία.

Τιμή και Δόξα στον Ήρωά μας, Παπαρσένη Κρέστα!

Γραφείο Δημάρχου