Στον Δήμο Ερμιονίδας υπάρχουν δύο ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας, με σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Το πρώτο αφορά τη συνεχή και ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις. Οι καταστροφές που προκαλούνται σε γεωργικές καλλιέργειες είναι εκτεταμένες και επαναλαμβανόμενες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παραγωγοί να βλέπουν τον κόπο και το εισόδημά τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες. Οι ζημιές αφορούν ελαιώνες, αμπελώνες, κηπευτικά, σιτηρά και πολλές ακόμη καλλιέργειες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι παραγωγοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους, καθώς το κόστος προστασίας και οι συνεχείς απώλειες καθιστούν την καλλιέργεια οικονομικά ασύμφορη.
Πέραν της οικονομικής διάστασης, η ανεξέλεγκτη παρουσία των αγριόχοιρων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς αυξάνονται τα τροχαία ατυχήματα στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο, ενώ η εμφάνισή τους ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές προκαλεί εύλογη ανησυχία στους κατοίκους.
Το δεύτερο αφορά τη ραγδαία εξάπλωση του λαγοκέφαλου στις θαλάσσιες περιοχές του Δήμου μας και γενικότερα των ελληνικών ακτών. Το συγκεκριμένο ξενικό και ιδιαίτερα επιθετικό είδος έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες υποβάθμισης της παράκτιας αλιείας. Οι επαγγελματίες αλιείς υφίστανται καθημερινά σημαντικές οικονομικές απώλειες, καθώς ο λαγοκέφαλος καταστρέφει δίχτυα, παραγάδια και λοιπά αλιευτικά εργαλεία, καταναλώνει ή καταστρέφει τα αλιεύματα πριν αυτά περισυλλεγούν και μειώνει δραματικά την παραγωγικότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Η κατάσταση αυτή απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα πολλών επαγγελματιών αλιέων και, κατ’ επέκταση, την τοπική οικονομία που στηρίζεται σημαντικά στον πρωτογενή τομέα.
Τα δύο αυτά προβλήματα δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά ούτε αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των τοπικών κοινωνιών. Απαιτείται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής, με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων Υπουργείων, των Περιφερειών, των Δασικών Υπηρεσιών, των επιστημονικών φορέων, των κυνηγετικών οργανώσεων, των αλιευτικών συλλόγων και κάθε άλλης συναρμόδιας αρχής για άμεση λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων.
Ο Δήμος Ερμιονίδας και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας οφείλει να αναδείξει με σαφήνεια τα ανωτέρα προβλήματα. Επίσης, εκφράζει την έντονη ανησυχία του και ζητά την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών ζητώντας:
ü την άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για τον έλεγχο και τον περιορισμό του πληθυσμού των αγριόχοιρων,
ü την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και προστασίας των καλλιεργειών,
ü την υιοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου,
ü τη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών αλιέων και αγροτών που πλήττονται,
ü την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και την εφαρμογή δράσεων που θα συμβάλουν στον αποτελεσματικό περιορισμό των επιπτώσεων των δύο αυτών φαινομένων.
Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της περιοχής μας. Οι αγρότες και οι αλιείς δεν μπορούν να συνεχίσουν να επωμίζονται μόνοι τους τις συνέπειες προβλημάτων που απαιτούν συντονισμένη κρατική παρέμβαση.
Καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ενεργοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης του λαγοκέφαλου στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προτείνεται τόσο από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο, όσο και από τον αρχηγό της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ιωάννη Μαργέτα, η επέκταση αυτού του υπουργικού προγράμματος και η ένταξη του Δήμου Ερμιονίδας σε αυτό.
Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας και δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
09.02.2024 - Ερωτηματολόγιο διαβούλευσης Στρατηγικής ΟΧΕ_11/02/2024