18 Ιανουαρίου 2025 Τελευταία ανάρτηση:Ψηφίστηκε ομόφωνα ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2025
Δελτία Τύπου | 02 Αυγούστου 2024
Σημαντικές Aποφάσεις ελήφθησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας

Κρανίδι, 02.08.2024

Δελτίο Τύπου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας που διεξήχθη την Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024, συζητήθηκαν ουσιώδη θέματα και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της κακής ποιότητας του νερού που τρέχει στις βρύσες μας, το οποίο βέβαια υφίσταται εδώ και 45 χρόνια.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΡ, κ. Αριστείδης Μπίμπας, παρουσίασαν αναλυτικά τις ενέργειες που έχει κάνει η παρούσα Δημοτική Αρχή, με στόχο την βραχυπρόθεσμη και την μεσοπρόθεσμη επίλυση αυτού του χρονίζοντος προβλήματος που απασχολεί την περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ερμιονίδας από τις 23/7/2024 έχει αποστείλει αίτημα προς τη Γ.Γ.Π.Π. Δ/νση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, με το οποίο ζητάει να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κάκιστης ποιότητας νερού και λειψυδρίας.

Η ΔΕΥΑΕΡ προχωράει άμεσα σε μίσθωση νέας γεώτρησης στο Κρανίδι, η χρήση της οποίας θα βελτιώσει την ποιότητα του νερού στις Δημοτικές Κοινότητες Κρανιδίου, Κοιλάδας και Πορτοχελίου.

Μετά από επαφές και συναντήσεις του Δημάρχου Ερμιονίδας με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Πτωχό, έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή μιας μικρής μονάδας αφαλάτωσης των χιλίων κυβικών στο Πορτοχέλι, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Έτσι, θα επιλυθεί το πρόβλημα της υδροδότησης του Πορτοχελίου, ενώ μια ανάλογη μονάδα αφαλάτωσης πρόκειται να κατασκευαστεί στην Ερμιόνη, πάλι με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αυτήν την περίοδο γίνεται η επικαιροποίηση της μελέτης για την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στα «Χώνια», με την οποία θα υδροδοτούνται οι Δημοτικές Κοινότητες Κοιλάδας και Κρανιδίου, ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες για την ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Τέλος, έχει ενεργοποιηθεί η μελέτη που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό την αιγίδα του Καθηγητή Γεωλογίας, κ. Ευθύμιου Λέκκα, για την δημιουργία μικρών φραγμάτων σε περιοχές της ορεινής Ερμιονίδας.

Μάλιστα, το τελευταίο εξάμηνο ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΡ κ. Αριστείδης Μπίμπας, έχουν επισκεφτεί, αναζητώντας χρηματοδοτήσεις για τα παραπάνω έργα, πέρα από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για τις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ, κ. Σπανάκη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μπαλέρμπα και τον προϊστάμενο της Επιτελική Δομής του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Μαμαλούγκα.

Επίσης, η ΔΕΥΑΕΡ έχει ήδη έτοιμες τις μελέτες για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης των Δημοτικών Κοινοτήτων Κρανιδίου και Ερμιόνης, ώστε ταυτόχρονα με τις εγκαταστάσεις των αφαλατώσεων να προχωρήσουν και αυτά τα δύο έργα, αφού και πόσιμο νερό να τρέχει στις βρύσες μας, δεν θα μπορούμε να το πίνουμε έως ότου αντικατασταθούν όλα τα πεπαλαιωμένα και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία δίκτυα ύδρευσης.

Πέρα από τις καταγγελίες και τα στοιχεία προσφάτων αναλύσεων του νερού, τα οποία επαναλαμβάνονται συνεχώς εδώ και δεκαετίες, η αντιπολίτευση δεν έκανε την παραμικρή πρόταση για την επίλυση αυτού του σοβαρότατου προβλήματος.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή αναγνωρίζει το πρόβλημα  της κάκιστης ποιότητας του νερού στις Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας, αλλά όμως είναι γεγονός ότι αυτό υφίσταται εδώ και περίπου 45 χρόνια.

Από τότε έχουν περάσει 11 Δημοτικές Αρχές και 11 αντιπολιτεύσεις.

Γιατί λοιπόν σήμερα, για πρώτη φορά αντιπολίτευση κάνει καταγγελία για την κακή ποιότητα του νερού στην Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ταυτόχρονα γίνεται σχετική επερώτηση στην Βουλή από Βουλευτές του ΚΚΕ;

Και μάλιστα όλα αυτά μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, κάτι το οποίο πλήττει σοβαρά τον άκρως τουριστικό Δήμο μας.

Μια τέτοια καταγγελία μας δυσφημεί σαν Δήμο και μειώνει την τουριστική κίνηση, με σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι ζουν από τον τουρισμό.

Η Δημοτική Αρχή δεν αρνείται το πρόβλημα της κάκιστης ποιότητας του νερού, το οποίο τα τελευταία χρόνια συνοδεύεται και από αυτό της έντονης λειψυδρίας.

Και  η επίλυσή του είναι το βασικό της μέλημα και αποτελεί την καθημερινό της αγώνα.

Προσπαθούμε με επιμονή να το επιλύσουμε και θα το καταφέρουμε, όπως κάναμε και με αυτό της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, μέχρι τα μισά της παρούσας θητείας μας.

Αλλά όμως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί σήμερα, αυτή την περίοδο, η αντιπολίτευση προχώρησε στις σχετικές με το θέμα καταγγελίες.

Εξάλλου, είναι σε όλους γνωστό ότι εδώ και 45 χρόνια, το νερό που τρέχει στις βρύσες μας δεν είναι πόσιμο και κανείς μας δεν το πίνει.

Το χρησιμοποιούμε μόνο για συγκεκριμένες χρήσεις.

Και με αυτές τις χρήσεις του νερού με το οποίο υδρευόμαστε 45 χρόνια τώρα, κανένας κάτοικος και επισκέπτης της περιοχής μας δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Προς τι λοιπόν οι καταγγελίες και οι επερωτήσεις στην Βουλή;

Ποια θα ήταν η άμεση λύση του προβλήματος για την αντιπολίτευση;

Μήπως να διακοπεί η υδροδότηση των σπιτιών;

Κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα δεν απαντήθηκε από την παράταξη του κ. Μαργέτα και αυτό που όλοι αποκόμισαν από την συζήτηση του θέματος είναι πως η παρούσα Δημοτική Αρχή μεσοπρόθεσμα θα επιλύσει οριστικά και αυτό το χρόνιο πρόβλημα, κάτι που οι Δημότες της Ερμιονίδας το γνωρίζουν, γι’ αυτό και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, μας εμπιστεύθηκαν για μια ακόμα πενταετία στη διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας.

Ακόμα, ελήφθη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας, για την σύσταση της τριμελούς Δημοτικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της τριμελούς Δημοτικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ερμιονίδας, όπως ορίζει η νέα νομοθεσία των ΟΤΑ.

Κατή την διάρκεια της συζήτησης του θέματος ακούστηκαν αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τον μικρό αριθμό των μελών των δύο αυτών Επιτροπών, ζητώντας να γίνουν πενταμελείς, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό, αφού αφενός μεν ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός και οι αποφάσεις τους έρχονται προς έγκριση στην Δημοτική Επιτροπή και αφετέρου δε, τα ολιγομελή συμβούλια είναι πολύ πιο ευέλικτα όσον αφορά τις συνεδριάσεις τους.

Κατά την ανταλλαγή των εκατέρωθεν επιχειρημάτων, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Αγρίμης έπεσε σε ακραίο ατόπημα απαράδεκτης συμπεριφοράς, αποκαλώντας τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής και τον Δήμαρχο Ερμιονίδας “φασίστες”.

Άμεσα αντέδρασε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, θέτοντας θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας από αυτό να λάβει θέση για την ποταπή συμπεριφορά του κ. Αγρίμη, εφόσον δεν είναι δυνατό να αποκαλούνται “φασίστες” οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ψηφίζουν σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο Νόμος, μόνο και μόνο επειδή κάτι τέτοιο δεν αρέσει στον κ. Αγρίμη.

Δυστυχώς γι’ αυτόν, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαργέτας κάλυψε πλήρως τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του, αντί να τον καλέσει να ανακαλέσει άμεσα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταδικάσει την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Αγρίμη, ενώ η σχετική απόφαση θα διαβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου για τα περαιτέρω που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

 Ένα ακόμα σημαντικό θέμα για το οποίο ελήφθη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας είναι η Έγκριση Δημιουργίας Μητρώου Νέων Πολιτών και η Έγκριση Σύστασης Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Ερμιονίδας, σύμφωνα με τους Νόμους 3443/2006 και 3577/2007.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Ερμιονίδας θα είναι πενταμελές και θα αποτελείται από νέους και νέες πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του Δήμου μας και κατοικούν στις Δημοτικές μας Κοινότητες, ηλικίας 15-28 χρονών. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη συγκρότηση σώματος που θα αποτελεί την Γενική Συνέλευση των νέων, θα πρέπει πρώτα εγγραφούν στο «Μητρώο Νέων Πολιτών», η δήλωση για το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Στόχοι είναι, η γνωριμία και η εξοικείωση των νέων σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, οι τοποθετήσεις και τα ψηφίσματα συμβουλευτικού χαρακτήρα με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων αναφορικά με τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων του Δήμου μας μέσω της δημόσιας διαβούλευσης και η ανάδειξη των προτεραιοτήτων και των ζητημάτων που αφορούν στη νεολαία του Δήμου μας καθώς και η κατάθεση σχετικών προτάσεων με σκοπό την επίλυσή τους.

Επίσης, ελήφθη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας, για την τοποθέτηση προτομής της αείμνηστης Ερμιονίτισσας και δημότισσάς μας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, στην Ερμιόνη.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας διαβεβαίωσε το σώμα, ότι σε συνάντηση με μέλη της οικογένειας και την Πρόεδρο του Ιδρύματος “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” έγινε αποδεκτή η πρότασή του για την προτομή και τον χώρο τοποθέτησής της. Με Απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης εκφράστηκε η σύμφωνη γνώμη για τα ανωτέρω.

Ακόμα ελήφθη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας, να τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ερμιονίδας η επιστημονική εκδήλωση εις μνήμην του αείμνηστου Λίνου Μπενάκη, συζύγου της Πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη, την οποία διοργανώνει ο Ερμιονικός Σύνδεσμος στην Ερμιόνη στις 14/09/2024.

Επίσης, ελήφθη Απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας, για την υποβολή πρότασης ένταξης του Δήμου Ερμιονίδας στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για “Αστική Αναζωογόνηση 2023-2024”.

Ειδικότερα ο κοινόχρηστος χώρος παρέμβασης που επελέγει, είναι στη θέση “Μύλοι” Ερμιόνης, με βάση και την σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης.

Η παρέμβαση έχει ως σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας και της εικόνας του επιλεγμένου σημείου, δημιουργώντας έναν εκσυγχρονισμένο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου με εξοπλισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, όπως τοποθέτηση φυτών, εγκατάσταση οργάνων παιδικών χαρών, τοποθέτηση οργάνων εκγύμνασης εξωτερικού χώρου, τοποθέτησης σημείων πληροφόρησης, έξυπνων παγκακιών κ.λ.π.

Τέλος, ελήφθη θετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας για την άρση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων που προβλέπει το σχέδιο Μαρασλή σε επτά ιδιοκτησίες στην Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου, σύμφωνα με τις σχετικές αιτήσεις των ιδιοκτητών, βάση του Νόμου 4759/2020.

Όλες οι ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις του σχεδίου “Μαρασλή”, έχουν αρθεί αυτοδικαίως μετά την παρέλευση της δεκαπενταετίας, δηλαδή από το έτος 2002.

Οπότε οι ιδιοκτήτες με αίτησή τους προς τον Δήμο Ερμιονίδας μπορούν να ζητήσουν την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, προκειμένου η ιδιοκτησία τους να καταστεί οικοδομήσιμη.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Ερμιονίδας τα τελευταία δύο χρόνια, έχει προχωρήσει στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Εξασφάλιση Κοινοχρήστων και Κοινωφελών χώρων (Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.) του Δήμου Ερμιονίδας, το οποίο χρηματοδοτείται πλήρως από το Πράσινο Ταμείο.

Οπότε ο Δήμος μας εξασφαλίζει, χωρίς να ξοδέψει το παραμικρό ευρώ, όλες τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση απαλλοτριώσεων σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στην Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου, μόνο όμως στις περιπτώσεις όπου υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών

Άρα με την εκπόνηση του Ε.Σ.Ε.Κ.Κ. γίνεται ένα νοικοκύρεμα, εφόσον για πρώτη φορά καταγράφονται και κατηγοριοποιούνται όλοι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, τους οποίους δύναται να απαλλοτριώσει ο Δήμος Ερμιονίδας σύμφωνα με το σχέδιο “Μαρασλή”.

Επίσης έγινε ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα απαλλοτριωθούν οι ιδιοκτησίες, οι οικίες και τα οικόπεδα που θίγονται από το σχέδιο “Μαρασλή”, εάν δεν συμφωνούν οι ιδιοκτήτες.

Έτσι, για μια ακόμα φορά δικαιώθηκε περίτρανα η παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία κατά την διάρκεια του προεκλογικού διαλόγου, αλλά και στην συνέχεια, υποστήριζε ότι δεν θίγονται ιδιοκτησίες στο Κρανίδι με την εκπόνηση του Ε.Σ.Ε.Κ.Κ., και ότι όλες οι ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις του σχεδίου “Μαρασλή” έχουν αρθεί αυτοδικαίως, σε αντίθεση με τον κ. Μαργέτα που κινδυνολογούσε προεκλογικά, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι δήθεν στο Κρανίδι οι ιδιοκτήτες θα έχαναν τις περιουσίες τους, έχοντας ως μόνο στόχο να τρομάξει τους Δημότες για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Γραφείο Δημάρχου