24 Ιουλίου 2024 Τελευταία ανάρτηση:ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 5ης/2024 συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ηλιοκάστρου
Νέα & Ανακοινώσεις | 23 Φεβρουαρίου 2021
Τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου διαψεύδουν πανηγυρικά τον κ. Λάμπρου

Κρανίδι, 23.02.2021

Ανακοίνωση

 Κύριε Λάμπρου, σχετικά με το έργο της ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου – Πορτοχελίου, είμαι αναγκασμένος να σου απαντήσω ελπίζω για τελευταία φορά, διότι πέραν του ότι σέβομαι και τιμώ την καλή πρόθεση και διάθεση συνεργασίας στην επίλυση προβλημάτων, σε  εκτιμώ και ως άνθρωπο αφού έχεις δείξει μέχρι σήμερα ότι προσπαθείς να συνδιαμορφώνεις και να συνθέτεις απόψεις και καταστάσεις.

Αφού όμως με προκαλείς και θες για μια ακόμα φορά να εκτίθεσαι και να καθίστασαι με την συμπεριφορά και τις πράξεις σου αναξιόπιστος σε όλους τους συνδημότες μας αλλά και στους Δημοτικούς Συμβούλους, θα σου φρεσκάρω λίγο την μνήμη μιας και μου το ζήτησες, δείχνοντάς σου τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του 9ου Θέματος Ημερησίας Διάταξης με τίτλο “Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Ερμιονίδας οικ. έτους 2020” της 26ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας η οποία διεξήχθη στις 23 Δεκεμβρίου 2020:

Όπως φαίνεται λοιπόν το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα και προς το τέλος της συζήτησης, λαμβάνω το λόγο ενώπιόν σου και ενώπιον  των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων και αναφέρω επί λέξει τα εξής: “Με την ευκαιρία, μιας και πήρα το λόγο, να πω ότι ήδη πληρώθηκε ένα ποσό 190.000,00 € προς τη ΛΑΤΟΜΙΚΗ που το οφείλαμε εδώ και δυο χρόνια. Δηλαδή όχι όλο, είχε αρχίσει η οφειλή, όταν ξεκινήσαμε εμείς ήταν 100.000,00 € η οφειλή προς τη ΛΑΤΟΜΙΚΗ που είναι το ποσοστό συμμετοχής μας και είχε κάνει λογαριασμούς και το απαιτούσαν οι άνθρωποι γιατί κάπου κινδύνευε εξ αυτού να μπλοκάρει και το έργο όλο. Και ήδη πήρε 190.000,00 € και τον Ιανουάριο θα πάρει κι άλλα, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών που γίνονται”.

Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν επιμένεις ακόμα στη θέση σου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας και εσύ, ποτέ δεν ενημερωθήκατε από εμένα για την πορεία του έργου και την κάλυψη του 10% της οικονομικής υποχρέωσης της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ στο έργο!!!

Επίσης θα σου φρεσκάρω λίγο ακόμα την μνήμη, δείχνοντάς σου τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του 10ου Θέματος Ημερησίας Διάταξης με τίτλο “ Αποδοχή πίστωσης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ερμιονίδας (Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.) ” της 26ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας η οποία διεξήχθη στις 23 Δεκεμβρίου 2020:

Όπως φαίνεται λοιπόν, λαμβάνω το λόγο ενώπιόν σου και ενώπιον  των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων και αναφέρω επί λέξει τα εξής: “Παρότι το έχουμε συζητήσει και σε προηγούμενο Συμβούλιο, δεν έχει γίνει αντιληπτό και κατανοητό τι είναι το ποσό αυτό. Δεν τα δίνει ο Δήμος στη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.! Είναι μια επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών άτοκη, που πάει στη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ., η οποία θα πληρώνει τη δόση της. Δεν χαρίζονται λεφτά στη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. Η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. κάθε μήνα, θα πληρώνει τη δόση γι’ αυτή την επιχορήγηση που είναι άτοκη. Χωρίς αυτή την επιχορήγηση, μπαίνει το ερώτημα: Πώς θα πλήρωνε τη ΛΑΤΟΜΙΚΗ; Να σταματούσε το έργο της αποχέτευσης; Να προχωρούσαν οι διαταγές πληρωμής που έχουν στα χέρια τους η ΚΑΥΣΙΣ και άλλες εταιρείες; Τι θα μπορούσε να γίνει;”

Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν επιμένεις ακόμα στη θέση σου ότι το εσωτερικό δάνειο που πήρε η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ από το Δήμο, ύψους 482.000 ευρώ μέσω της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης δεν ήταν για το έργο της αποχέτευσης, αλλά δόθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης covid-19, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών!!!

Διότι όπως φαίνεται γνωρίζεις πολύ καλά, (επιπλέον το είχαμε συζητήσει και σε Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2020),  ότι το δάνειο των 482.000€ ελήφθη από την ΔΕΥΑΕΡ υπό την μορφή ταμειακής διευκόλυνσης για την κάλυψη τρεχουσών λειτουργικών αναγκών και μία από αυτές ήταν η τρέχουσα οφειλή των 190.000€ προς τον εργολάβο που κατασκευάζει το αποχετευτικό δίκτυο Κρανιδίου – Πορτοχελίου.

Μάλιστα το θέμα αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού καταψήφισες εσύ και ο κ. Κρητσωτάκης Γιάννης, ενώ υπερψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και οι υπόλοιποι 4 παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής σου, δηλαδή ο κ. Γούτος Λάζαρος, η κ. Λούμη Αγγελική, ο κ. Μίζης Δημήτρης και ο κ. Φλωρής Μανώλης.

Τώρα όσον αφορά το θέμα της αποκατάστασης των οδοστρωμάτων από τον εργολάβο που κατασκευάζει το αποχετευτικό δίκτυο Κρανιδίου – Πορτοχελίου, μην προσπαθείς να θολώσεις τα νερά διαστρέφοντας τα λόγια μου.

Δήλωσα ότι ο Δήμος Ερμιονίδας είναι “αναρμόδιος” να ρίξει άσφαλτο στους δρόμους και να κάνει αυθαίρετα και παράνομα τις αποκαταστάσεις, κάτι για το οποίο ο μόνος αρμόδιος σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση του έργου είναι ο εργολάβος και κανείς άλλος.

Αντίθετα δήλωσα ότι ο Δήμος Ερμιονίδας είναι αρμόδιος να ελέγχει και να πιέζει για το θέμα τον Φορέα Υλοποίησης του Έργου, δηλαδή την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αργολίδας, κάτι που έχει κάνει επανειλημμένα με πληθώρα εγγράφων και επιστολών και έχει φέρει σε κάθε περίπτωση αποτέλεσμα.

Τέλος σχετικά με τα 316,00€ + ΦΠΑ της δαπάνης του φρεατίου διακλάδωσης και σύνδεσης προς τον αγωγό αποχέτευσης, θα σου υπενθυμίσω την σαφή θέση μου για το θέμα, όπως αυτή φαίνεται από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συζήτησης του 4ου Θέματος Ημερήσιας Διάταξης με τίτλο “ Έγκριση της υπ’ αρ. 192/2018 (ΑΔΑ: ΨΟΓΔΟΡ3Θ-85Υ) απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. με θέμα: «Καθορισμός δαπάνης διακλάδωσης και σύνδεσης προς αγωγό αποχέτευσης για το έργο: “Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου”»” της 17ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας η οποία διεξήχθη στις 8 Οκτωβρίου 2018:

Εκεί λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι καταψηφίζω το θέμα διότι δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας και όχι διότι διαφωνώ με το τέλος των 316,00€ + ΦΠΑ.

Μάλιστα την ίδια θέση με την δική μου διατυπώνει και ο κ. Τόκας.

Οπότε μένοντας πιστός στις θέσεις μου και στις απόψεις μου, προτίθεμαι να φέρω πρόταση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΕΡ και στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετική με το θέμα, η οποία θα διορθώνει τις αδικίες και θα κατανείμει αυτά τα 316,00€ + ΦΠΑ ανάλογα με τα υδρόμετρα που συνδέονται στο κάθε φρεάτιο.

Διότι άλλος τρόπος για να εξευρεθούν αυτά τα 790.000,00€ της συμμετοχής της ΔΕΥΑΕΡ στο έργο της αποχέτευσης δεν υπάρχει, παρά μόνο να τα πληρώσουν οι χρήστες του δικτύου δηλαδή οι κάτοικοι του Κρανιδίου και του Πορτοχελίου.

Και σε ρωτάω για μια ακόμα φορά κ. Λάμπρου.

Έχεις να μας προτείνεις κάποια άλλη λύση προκειμένου η ΔΕΥΑΕΡ να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις;

Με ποιόν τρόπο θα πληρωθούν αυτά τα 790.000,00€ από την ΔΕΥΑΕΡ στον εργολάβο που κατασκευάζει το αποχετευτικό δίκτυο;

Διότι δεν βλέπω να έχεις κάποια πρόταση για την εξεύρεση αυτού του ποσού.

Κλείνοντας κ. Λάμπρου θα σε καλέσω να αντιληφθείς την δύσκολή περίοδο που βιώνουμε όλοι και να αφήσεις στην άκρη την στείρα αντιπολίτευση και τις άγονες κοκορομαχίες που δεν ωφελούν κανέναν. 

Εγώ και οι συνεργάτες μου από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας σαν νέα Δημοτική Αρχή, με κριτήριο την διαφάνεια και την χρηστή διοίκηση, στεκόμαστε στην υπηρεσία των Δημοτών με στόχο την καθημερινότητα και την παραγωγή έργου.

Και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε έτσι μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μας, ώστε να ανταποκριθούμε στην εντολή που λάβαμε από τους Δημότες της Ερμιονίδας.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος