25 Ιουνίου 2024 Τελευταία ανάρτηση:ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 7ΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Εισερχόμενα eleni antonopoylou
Δελτία Τύπου | 17 Ιουλίου 2023
Τελετή απονομής βραβεύσεων για τον Ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών με τίτλο: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ – ΟΡΜΟΥ ΒΕΡΒΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»

Κρανίδι, 17.07.2023

Δελτίο Τύπου

Το Σάββατο 15 Ιουλίου και ώρα 19:30, στην αίθουσα GRAND BALLROOM του Συνεδριακού Κέντρου AKS στο Πόρτο Χέλι, έλαβε χώρα η τελετή απονομής βραβεύσεων για τον Ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών με τίτλο: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ – ΟΡΜΟΥ ΒΕΡΒΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥ Δ. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»,  που διενήργησε ο Δήμος Ερμιονίδας, καθώς και η παρουσίαση των τριών βραβευμένων προτάσεων από τους μελετητές τους.

Στο τέλος, της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε η έκθεση όλων των υποβληθέντων μελετών, που θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου AKS μέχρι την 21η Ιουλίου με καθημερινό ωράριο 10:00 – 18:00 και ελεύθερη είσοδο.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Γιάννης Γεωργόπουλος και η Αρχιτέκτων μηχανικός/ελεύθερη επαγγελματίας, μέλος της Κριτικής Επιτροπής ως εκπρόσωπος του κλαδικού φορέα ΣΑΔΑΣ, κα Άννα Μελανίτου.

Η εκδήλωση ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη και συντονίστρια ήταν η κα Αγγελική Γιαννικοπούλου – Λούμη, Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ερμιονίδας.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε αναλυτικά από την Επιστημονική Συνεργάτιδα του Δήμαρχου Ερμιονίδας, Αρχιτέκτονα μηχανικό ΜSc, κα Μαίρη Παλυβού, όλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε, από την ιδέα μέχρι το σήμερα και επιγραμματικά το από εδώ και πέρα, με στόχο να γίνει κατανοητό το ζητούμενο, οι στόχοι και τα οφέλη του εγχειρήματος.

Στο δεύτερο μέρος ακολούθησε η παρουσίαση των προτάσεων των 3 βραβείων από τους μελετητές τους και η απονομή των βραβείων. Ο Δήμος Ερμιονίδας πρόσφερε στον καθένα ξεχωριστά μια τσάντα με τοπικά προϊόντα από την περιοχή μας.

Κάθε παρουσίαση προλογιζόταν από την Αρχιτέκτονα μηχανικό, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Ερμιονίδας, μέλος της Κριτικής Επιτροπής ως εκπρόσωπος της Διοργανώτριας Αρχής, κα Λάουρα Βιρτζίλι, η οποία μετέφερε την άποψη της Κριτικής Επιτροπής για κάθε μελέτη.

Πλήθος κόσμου παρέστησαν στην εκδήλωση για να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, αλλά και να πάρουν μια πρώτη γεύση για το πώς θα διαμορφωθεί η περιοχή μελέτης μετά τις εργασίες ανάπλασης.

Ο Ανοιχτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών διήρκησε από τις 10/01/2022 έως τις 10/10/2022. Αντικείμενό του ήταν η εκπόνηση αρχιτεκτονικών ιδεών για την ανάπλαση μιας ολοκληρωμένης κυκλικής διαδρομής με μήκος μιας κατεύθυνσης ~5,50 χλμ., που περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους εντός ιδιόκτητης έκτασης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Εκπροσώπων Εργατικών και Επαγγελματικών Οργανώσεων στη θέση «Βερβερόντα» και τις συνδετήριες δημοτικές οδούς μέχρι τον Όρμο της Μπάλτιζας.

Η διεξαγωγή του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 100.800€, ενώ την αξιολόγηση διενήργησε πενταμελής Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από Επιστήμονες, οι οποίοι μέσα από μια διαφανή και αδιάβλητη διαδικασία και με ομόφωνη απόφαση, ολοκλήρωσαν την τυπική και συγκριτική αξιολόγηση των 8 Μελετών που υποβλήθηκαν, απονέμοντας 3 βραβεία.

Το αποτέλεσμα επικυρώθηκε με την υπ’ αρ. 160/2022 ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ερμιονίδας, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Τα Βραβεία:

Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ (ποσό 39.060,00€):

Ομάδα μελέτης:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΑΒΑΛΟΣ, Αρχιτέκτων μηχ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΑΚΗ, Αρχιτέκτων μηχ.

 

Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ (ποσό 28.644,00 €):

Ομάδα μελέτης:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΕΑ, Αρχιτέκτων μηχ.-Αρχιτέκτων τοπίου

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ, Αρχιτέκτων μηχ. – Αρχιτέκτων τοπίου

Συνεργάτης:

ΣΟΦΙΑ ΠΡΙΦΤΗ, Αρχιτέκτων μηχ.

Γ΄ΒΡΑΒΕΙΟ (ποσό 19.096,00 €):

Ομάδα μελέτης:

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΡΥΦΩΝΙΔΟΥ, Αρχιτέκτων μηχ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΡΔΟΥΚΗΣ, Αρχιτέκτων μηχ.

Συνεργάτες:

ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΘΗ, Αρχιτέκτων μηχ.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΒΔΕΛΑ, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής

ΕΥΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής

Με σεβασμό στο θεσμό των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο Δήμο μας, έκλεισε ο κύκλος του Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με τίτλο : «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ – ΟΡΜΟΥ ΒΕΡΒΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥ Δ. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ», που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την περιοχή μας και αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα και τις στοχεύσεις της.

Από τον οραματισμό ενός σύγχρονου υπαίθριου δημόσιου χώρου που θα τον χαρακτηρίζει η ενοποίηση των επιμέρους τόπων και η απρόσκοπτη ασφαλής κίνηση του πεζού, του ποδηλάτου και του τροχοφόρου, δημιουργώντας ένα συνεχές σύστημα κίνησης και στάσεων με δραστηριότητες αναψυχής στην φύση, διαδρομές και πρόσβαση στη θάλασσα, μέσω μιας ενιαίας αντιμετώπισης στο σύνολο της περιφέρειας του Δήμου Ερμιονίδας, έχουμε ήδη μεταβεί στη σχηματοποίηση που αποτελεί την αφετηρία μιας μεγάλης και κομβικής αλλαγής για τον τόπο μας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, τους μελετητές, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ερμιονίδας, την επιστημονική συνεργάτιδα του Δημάρχου Ερμιονίδας, κα Μαίρη Παλυβού, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού, κα Αγγελική Γιαννικοπούλου – Λούμη, τη Διοίκηση και το προσωπικό του Ξενοδοχείου AKS Porto Heli για την παραχώρηση του χώρου και την προσφορά των κερασμάτων, τον κ. Γιώργο Γαλανόπουλο για τη δωρεάν εργασία κατασκευής  των βάσεων – stand των εκθεμάτων, τους χορηγούς μας και φυσικά όλες και όλους εσάς που δώσατε το παρών σ’ αυτή τη σπουδαία για τον Δήμο μας διοργάνωση.

Χορηγοί ήταν:

  1.  Βαγγέλης Δημαράκης –  Τυποποιητήριο Ελαιολάδου “ΕΡΜΗΣ”
  2. Παντελής Κολυμπάδης –  Φυσικοί Χυμοί “ΡΟΔΑΜΥ”
  3. Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος – Οινοποιείο “Δίδυμοι”
  4. Θύμιος Σαράντος – Παραδοσιακά προϊόντα  Ελαιολάδου Ηλιοκάστρου  

Γραφείο Δημάρχου