Κρανίδι, 25/03/2021
Άξιο τέκνο της Ερμιονίδας,
Αγαπητέ μας Σταμάτη,
Σε συγχαίρω εκ μέρους όλων των Δημοτών της Ερμιονίδας για την αξιέπαινη πρωτοβουλία σου να τρέξεις μία διαδρομή, γεμάτη συμβολισμούς για το δίκαιο του Αγώνα του Γένους μας, που μας οδήγησε στην Ελευθερία.
Θα ξεκινήσεις από το Κρανίδι, με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιερά Μονή Αυγού, τα Λευκάκια, τον Άγιο Αδριανό (Κατσίγκρι), το Άργος και θα καταλήξεις στα Δερβενάκια. Θα τρέξεις τα 100 χιλιόμετρα ελευθερίας και θα τιμήσεις τους ήρωες μας, που διακόσια χρόνια πριν, ορκίστηκαν και πολέμησαν για ΄΄Ελευθερία ή Θάνατο΄΄.
Η πρωτοβουλία σου αυτή, αγαπητέ Σταμάτη, είναι η απτή απόδειξη, ότι η νέα γενιά είναι παρούσα και έτοιμη να παραλάβει τη σκυτάλη της συνέχειας. Να οικοδομήσει πάνω σε γερά θεμέλια, την Ελλάδα του Μέλλοντος!
Αγαπητέ Σταμάτη, η εκκίνηση αυτής της διαδρομής, γίνεται από τούτα εδώ τα χώματα, στα οποία δεσπόζει η ηρωική μορφή ενός άξιου τέκνου που γεννήθηκε εδώ και έγινε οπλαρχηγός όλης της Ερμιονίδας. Ο Παπαρσένης Κρέστας, ο ήρωας! Που τιμήθηκε για τη συμβολή του στη Λευτεριά αλλά και για την ηρωική του θυσία, από την Ελληνική Πολιτεία.
Ο Παπαρσένης Κρέστας, η φλογερή προσωπικότητα της εκκλησίας μας, που ευλόγησε τα όπλα και όρκισε τα παλικάρια του τόπου μας να πολεμήσουν ΄΄Για του Χριστού Την Πίστη Την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία΄΄.
Αγαπητε Σταμάτη, πρώτος ενδιάμεσος σταθμός σου είναι η Ιερά Μονή Αυγού. Εκεί, που ένας άλλος Κρανιδιώτης, ηγούμενος τότε της Μονής, ο Διονύσιος Βούλγαρης, αλλά και άλλοι μοναχοί, που ρίχτηκαν με θέρμη στον αγώνα, στο πλευρό του Παπαρσένη, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο την ημέρα του Πάσχα, έπειτα από επίθεση των Τούρκων. Ο Διονύσης Βούλγαρης, αφού αιχμαλωτίστηκε, στη συνέχεια κρεμάστηκε στο Παλαμήδι. Η Ιερά Μονή Αυγού, πυρπολήθηκε το 1825, έπειτα από την επίθεση των στρατευμάτων του Ιμπραήμ.
Επόμενοι σταθμοί σου, αγαπητέ Σταμάτη, είναι τα χωριά του Αναπλιού, τα Λευκάκια και ο Άγιος Αδριανός (Κατσίγκρι). Η Ιστορία έχει γράψει, ότι ο Παπαρσένης με το εκστρατευτικό σώμα των Κατωναχαϊτών, συμμετείχαν και στις τέσσερις φάσεις της Πολιορκίας του Ναυπλίου. Στην τέταρτη δε πολιορκία στρατοπέδευσαν εκ νέου στον Άγιο Αδριανό, (Κατσίγκρι).
Αγαπητέ Σταμάτη, επόμενος σταθμός της διαδρομής σου, θα είναι το Άργος. Εκεί μαζί με τον Αργείο και τον ένδοξο αγωνιστή του αγώνα, Δημήτριο Τσώκρη και άλλους Αργείους πολεμιστές, κατέφυγαν στη Μονή Κατακεκρυμμένης (Παναγιά Πορτοκαλούσα). Ο Παπαρσένης κατάφερε να διαφύγει με τα παλικάρια του. Διασώθηκαν και συνέχισαν τον αγώνα τους για τη λευτεριά της Πατρίδας.
Το τέλος της διαδρομής σου, αγαπητέ Σταμάτη, είναι τα Δερβενάκια. Ο τόπος που ο Παπαρσένης βρήκε ένδοξο θάνατο. Μάλιστα, την ημέρα που προηγήθηκε της μάχης, ο Παπαρσένης φέρεται να είπε στο Νικηταρά : ΄΄Αύριο το κεφάλι μου θα μείνει εδώ, όμως σπειρί σιτάρι δεν θα περάσει δια το Ναύπλιον΄΄. Στον Άγιο Σώστη, ο ήρωας της Ερμιονίδας και της Ελλάδας, ο δοξασμένος του Αγώνα και της Ιστορίας, Παπαρσένης Κρέστας, έπεσε ηρωικά μαχόμενος για τον ιερό σκοπό της Λευτεριάς μας.
Όπως είχε αναφέρει και ο τέως Πρόεδρος Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του κατά την επίσκεψή του στο Κρανίδι, προκειμένου να τιμήσει, εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας τον Παπαρσένη αλλά και τη συμβολή της Ερμιονίδας στον αγώνα: ΄΄Το κεφάλι του, όπως και αυτό του ανεψιού του, Παντελή ή Μιχελή Χρυσίνα, τα είχε πάρει ως τρόπαιο ένας οθωμανός ιππέας. Ο Φωτάκος, υπασπιστής του Κολοκοτρώνη, τον κυνήγησε, με αποτέλεσμα να τον εξαναγκάσει τελικώς να πετάξει τα κεφάλια, τα οποία ακολούθως περιμάζεψε και τα πήγε στον Άγιο Σώστη. Στον λόγο του, στην εξόδιο ακολουθία του Παπαρσένη, ο Κολοκοτρώνης τόνισε, μεταξύ άλλων, πόσο μεγάλο κενό αφήνει στον Αγώνα του Γένους ο χαμός του Ηρωικού Κρανιδιώτη Ιερωμένου και συναγωνιστή του΄΄.
Αγαπητέ Σταμάτη, για μία ακόμα φορά, σε συγχαίρω για αυτή σου την πρωτοβουλία, που τιμά όχι μόνο τον Παπαρσένη αλλά και όλους τους ήρωες του τόπου μας. Της δοξασμένης γης της Ερμιονίδας μας!
Σε λίγες μέρες από σήμερα, θα γιορτάσουμε μία ακόμα μεγάλη επέτειο, που περιποιεί τιμή στον τόπο μας! Στις 4 Απριλίου 1821, στην πέτρα της νίκης, στο Γκούρι Βιτόρεσε, ο Παπαρσένης ευλόγησε τα παλικάρια της Ερμιονίδας, τα όπλα και τις σημαίες. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας, αποφασίσαμε ΟΜΟΦΩΝΑ, την πρέπουσα ανάδειξη του!
Αγαπητέ Σταμάτη, αγαπητοί συνδημότες, κλείνοντας αυτή την αναφορά, θέλω να δεσμευτώ ενώπιον σας, ότι ο Δήμος Ερμιονίδας και η Επιτροπή για τα 200 χρόνια του Δήμου μας, θα τιμήσουμε, (στο μέτρο που θα μας επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα), με τον πρέποντα τρόπο αυτήν την ιστορική επέτειο.
Έχουμε προγραμματίσει με τη συμμετοχή των Κοινοτήτων, Συλλόγων, Τοπικών Φορέων, Σχολείων και εθελοντών εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Αγώνα. Στον Αγώνα που οδήγησε τη Λευτεριά της Πατρίδας!
Αγαπητέ Σταμάτη, η εκκίνησή σου αυτή, την όποια σήμερα χαιρετίζουμε και χειροκροτάμε, έτυχε ευρύτατης υποδοχής όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Σου ευχόμαστε ο ΄΄αγώνας δρόμου σου΄΄ προς την προσφορά στη γενέτειρά σου, να είναι διαρκής και η προσπάθειά σου αυτή, να βρει μιμητές. Με καθαρό βλέμμα, ζεστή καρδιά. Με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο. Την αγάπη για την Ερμιονίδα μας!
Καλή επιτυχία!
Ο Δήμαρχος
Γιάννης Γεωργόπουλος