23 Ιουλίου 2024 Τελευταία ανάρτηση:Πρόσκληση για την 26η/2024 τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Ερμιονίδας
Επικαιρότητα | 30 Μαΐου 2017
ΟΙ ΤΑΡΣΑΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ

tarsanades1

http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών αξιοθέατων. Αυτή τη φορά σειρά είχαν οι ταρσανάδες της Κοιλάδας, ο τόπος όπου παράχθηκαν εκατοντάδες ψαροκάικα, που με τη σειρά τους αξιοποίησαν τον πλούτο των ελληνικών θαλασσών.

Η Κοιλάδα είναι ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι στην Αργολίδα τρία χλμ. δυτικά του Κρανιδίου και αποτελεί το λιμάνι που συνέδεε μέχρι την δεκαετία του 1960, την Ερμιονίδα με το Ναύπλιο έως ότου δημιουργηθεί ο οδικός άξονας Επιδαύρου – Κρανιδίου. Ενώ το Πόρτο Χέλι, η Κόστα, η Ερμιόνη, είναι τα γνωστά θέρετρα που συγκεντρώνουν την δημοσιότητα και το τουριστικό ενδιαφέρον των διάσημων αλλά και απλών επισκεπτών, η μικρή Κοιλάδα αποφεύγει τους προβολείς γιατί εκτός της φυσικής ταπεινότητας, έχει μια σιγουριά και ένα άλλο τρόπο να είναι περιζήτητη. Οι λόγοι είναι τρεις: Τα ονομαστά σκαριά της που έχουν κατασκευαστεί στα ιστορικά της καρνάγια και οργώνουν όλες τις θάλασσες του Αιγαίου. Τέλος όλα τα σκάφη τουλάχιστον της Ερμιονίδας ξεχειμωνιάζουν στους δυο μεγάλους σύγχρονους ταρσανάδες της και έτσι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους περνούν αρκετό χρόνο στην Κοιλάδα παρακολουθώντας τις εργασίες επισκευής τους. Λίγο πριν το λιμάνι της Κοιλάδας και απέναντι από το νησάκι Κορωνίδα το οποίο ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια των Λιβανών θα συναντήσει κανείς τους ταρσανάδες, μια μεγάλη έκταση κατά μήκος της παραλίας, που τον χειμώνα μοιάζει με δάσος από εκατοντάδες κορμούς φυλλοβόλων δέντρων -τα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών που έχουν βγει στη στεργιά για ξεχειμώνισμα.

tarsanades koiladas 2
tarsanades koiladas 5

Στα δυο ναυπηγεία, – τον παραδοσιακό ταρσανά του Λέκκα και το πιο εκσυγχρονισμένο του Μπασιμακόπουλου – έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία πενήντα χρόνια πάνω από 1000 σκάφη και μάλιστα εδώ κτίστηκαν τα τελευταία μεγάλα ξύλινα σκάφη της Ελλάδας.

Περισσότερα…
http://www.greekgastronomyguide.gr/item/tarsanades-koiladas-ermionida/