16 Μαΐου 2024 Τελευταία ανάρτηση:6η Πρόσκληση 2024 για τακτική συνεδρίαση
Επικαιρότητα | 12 Μαΐου 2017
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ερμιονίδας μας, ως ενεργού γαστρονομικού προορισμού, σε μια εποχή όπου τα κύματα έλευσης τουριστών στην περιοχή βρίσκονται προ των πυλών και όντας αυτά, τα οποία ενισχύουν οικονομικά, επαγγελματίες και τοπική κοινωνία, συνεχίζουμε την ξενάγησή μας, γυρνώντας λίγο πίσω, στα όσα κληρονομήσαμε από την παράδοση και τη λαογραφία του τόπου μας. Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με το Λαογραφικό Εργαστήρι του Ν. Π. Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας, (ιδρυθέν στις 16/12/2012 από εθελοντές του τόπου μας, συνεχίζει την εθελοντική του δράση έως σήμερα) ύστερα από την πολυήμερη επίσκεψη σε αυτό, του Έλληνα γαστρονόμου Γεωργίου Πίττα, μαγειρεύτηκαν πεντανόστιμα παραδοσιακά εδέσματα, γλυκίσματα καθώς προσφέρθηκε και παραδοσιακό λικέρ από τις εθελόντριες κυρίες του Εργαστηρίου (1), με μόνο σκοπό και στόχο, την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών και ποτών του τόπου, πολλά εκ των οποίων, σήμερα, προσφέρονται σε τοπικά εστιατόρια ενώ άλλα έχουν χαθεί στην πορεία των χρόνων λόγω της επαναστατικού ρεύματος των gourmet πιάτων.
«Μια και δυο λοιπόν κλείσαμε ραντεβού στον χώρο τους για να γνωρίσουμε τις δραστήριες γυναίκες του συλλόγου, με μια κρυφή ελπίδα να μας δώσουν καμιά σπάνια τοπική συνταγή. Η ομάδα του εργαστηρίου μας υποδέχθηκε με πλήρη σύνθεση αλλά και πλήρη οργάνωση! Οι κατσαρόλες βράζαν, τα τηγάνια καίγαν και οι πλάστες ανοίγαν φύλλα! Το ένα φαγάκι που είχαμε παρακαλέσει να μας δείξουν είχε μεταφραστεί στο πώς θα μας γνωρίσουν την γαστρονομία της Ερμιονίδας. Η έκπληξή μας μεγάλη. Υλικό σπουδαίο αλλά κυρίως ένα μοναδικό κλίμα συνεργασίας, χαράς της δημιουργίας. Φωτογραφίζαμε, μαθαίναμε και καλοπερνάγαμε ώρες πολλές».
Ετοιμάστηκαν τα παρακάτω εδέσματα με παραδοσιακά υλικά της ευρύτερης περιοχής της Ερμιονίδας : Γκόγκες – Ζύμες και Ζυμαρικά, Μελιτζάνες με τραχανά, Τουρλού ή Λαχανικά στο τηγάνι, εύκολη και υγιεινή συνταγή του καλοκαιριού η οποία περιλαμβάνει όλα τα λαχανικά του ελληνικού κήπου, Ντρόμσες ή Στριφτάδες, νηστίσιμο Χταπόδι κοκκινιστό στο τηγάνι σε άμεση επαφή με το θαλασσινό στοιχείο της περιοχής, Πέτουες, Γκανάκια ή Γκάνεζες και Κρανιδιώτικο λικέρ.

Λαογραφικό Εργαστήρι Δήμου Ερμιονίδας

(1) Τα ενεργά μέλη του Εργαστηρίου είναι : Αυδούλη Λυκουριώτη Κατερίνα, Ζέρβα Σπυριδούλα, Κοντογιάννη Μόνα, Κορδώνη Μαρία, Λιώση Κούλα, Μανιάτη Μίκα, Μπουζούμη Αργυρούλα, Νταουλιάρη Βιβή, Νταουλιάρη Χατζησταύρου Ματίνα, Πούλου Ελένη, Σαλογιάννη Μαρίνα, Σιμεγιάτου Κρυσταλλία, Σοφικίτη Γιούλα, Σοφικίτη Χαρούλα, Χατζησταύρου Ελευθερία.
laografiko-pittaslaografiko-omadalaografiko-tourloulaografiko-xtapodilaografiko-zimarika