ERMIONIS – ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ
http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών αξιοθέατων. Αυτή τη φορά σειρά είχε το κτήμα «Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη» και τα προϊόντα «Ermionis» τα οποία παράγονται με μεράκι και πάθος από την οικογένεια.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, λοιπόν, αξιοθέατα της Ερμιονίδας είναι το επισκέψιμο κτήμα «Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη«. Η οικογένεια Μπαϊρακτάρη ασχολούταν παραδοσιακά με την μελισσοκομία από το 1914. Ο Μάκης Μπαραϊκτάρης ήταν αυτός όμως που συνέλαβε και υλοποίησε ένα σχέδιο ολικής διαχείρισης του κτήματος. Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης, στο οικογενειακό κτήμα 100 στρεμμάτων, φύτευσε 800 ελιές που καλλιεργούνται βιολογικά, 250 ροδιές και 6.000 αρωματικά φυτά (2.500 δεντρολίβανα, 1500 φασκόμηλα, 1500 ρίγανες κλπ.) και έστησε 600 μελίσσια. Αποτέλεσμα αυτής της οργάνωσης είναι ότι από το κτήμα του παραλαμβάνει 15 τόνους μέλι – το 50% εξάγεται – και παράγει παράλληλα μια σειρά άλλων προϊόντων, πάντα με το brand name «Ermionis«, όπως βασιλικό πολτό, γύρη, αρωματική πρόπολη, αποξηραμένα φυτά, κηραλοιφές προσώπου και σώματος, διακοσμητικά κεριά κ.ά.
Το δεύτερο καμάρι που έχει ο Μάκης είναι το μουσείο του, όπου μας ξενάγησε αυτοπροσώπως. Στο κομψό πετρόκτιστο κτίριο μπορεί κανείς να δει αντικείμενα όλων των ειδών που μαρτυρούν την ιστορία της οικογενείας των Μπαϊρακτάρηδων, αλλά και την ιστορία αυτής της πολύτιμης τροφής για τον ανθρώπινο οργανισμό που είναι το μέλι. Στα εκθέματα διακρίνει κανείς παλιές πήλινες κυψέλες που χρησιμοποιούσαν οι μελισσοκόμοι κυρίως στην ελληνική νησιωτική χώρα, κυψέλες από κοφίνια, αλλά και σύγχρονες «ευρωπαϊκες» κυψέλες, εργαλεία, σκεύη επεξεργασίας του μελιού αλλά και άλλα αγροτικά εργαλεία.
Περισσότερα…
http://www.greekgastronomyguide.gr/item/ermionis-melissokomia-bairaktari/