23 Ιουλίου 2024 Τελευταία ανάρτηση:Πρόσκληση για την 26η/2024 τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Ερμιονίδας
Επικαιρότητα | 29 Ιουνίου 2017
ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΡΜΗΣ

ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΡΜΗΣ – ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ

elaiolado ermis1

http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών προϊόντων και αξιοθεάτων της περιοχής. αυτή τη φορά σειρά είχε το Τυποποιητήριο Ελαιολάδου «Ερμής» – Στυλιανός Δημαράκης Α.Ε. που βρίσκεται 2 χλμ κοντά στην Ερμιόνη.

 

1991 γίνεται η μετεγκατάσταση της μονάδας στη σημερινή της θέση.

elaiolado ermis2

Γιος του Στυλιανού, ο Βαγγέλης Δημαράκης ανέλαβε τη μελέτη και το συντονισμό της διαδικασίας ενοποίησης όλων των παραγωγών της Ερμιονίδας και της υποβολής του φακέλου για την πιστοποίηση του ΠΟΠ Λαδιού Κρανιδίου, το 1993. Η έγκριση δόθηκε το 1996. Η επωνυμία «Κρανιδίου» οφείλεται στο γεγονός ότι στο Κρανίδι, πρωτεύουσα της επαρχίας, υπήρχαν τα περισσότερα ελαιοτριβεία (35-40 μικρής δυναμικότητας μέχρι το ’70) και το εμπόριο γινόταν κυρίως από εκεί, δεδομένου ότι οι παραγωγοί πουλούσαν μέσω των ελαιοτριβείων και δεν είχαν απευθείας επαφή με τις αγορές.

elaiolado ermis3

Το λάδι Κρανιδίου ΠΟΠ έχει αναλογία 80% την ποικιλία μανάκι και 20% την ποικιλία κορωνέικη. Είναι σύνθεση δηλαδή δύο ποικιλιών του μανακιού, γηγενούς ποικιλίας, που παράγει ένα λάδι πολύ μαλακό στη γεύση και το λαιμό και που ταιριάζει ιδιαίτερα στο ψάρι και της κορωνέικης ποικιλίας που έχει έντονο και οξύ χαρακτήρα.

elaiolado ermis4

Στην Ερμιονίδα λειτουργούν τρεις μονάδες συσκευασίας και περίπου 10 πιστοποιημένα ελαιουργεία. Οι παραγωγοί είναι πάνω από 500 και η παραγωγή φτάνει τους 2.000 τόνους. Nαυαρχίδα της είναι η μάρκα «Αυθεντικό», εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας και ακολουθεί το «Κάλλιστον», εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Η εταιρεία Ερμής είναι ένας άξιος πρεσβευτής της Ερμιονίδας αλλά και της χώρας μας στις αγορές του εξωτερικού καθώς το 60% περίπου της παραγωγής της – με ανοδική τάση – εξάγεται.

 Περισσότερα…

http://www.greekgastronomyguide.gr/item/elaiolado-ermis-dimarakis-ermionida/