19 Απριλίου 2024 Τελευταία ανάρτηση:Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π) του Δήμου Ερμιονίδας
Δελτία Τύπου | 13 Ιουνίου 2018
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΦΥΡΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.

porfira1

Η πορφύρα, γνωστή και ως «βασιλική» βαφή, ήταν η ωραιότερη και ακριβότερη βαφή της αρχαιότητας. Οι Φοίνικες, οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι, από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους, γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν την πορφυροβαφή. Ένα νέο εύρημα από τον προϊστορικό οικισμό στο Λαμπαγιαννά Ερμιονίδας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν να ήταν γνωστή η κατασκευή πορφυρής βαφής στην Αργολίδα από την 3η χιλιετία π.Χ..

Πέρσες βασιλείς, ο Μέγας Αλέξανδρος, Ρωμαίοι αυτοκράτορες και η αυλή των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου φορούσαν πορφυρά ενδύματα, εξ ου και ο χαρακτηρισμός της πορφύρας ως «βασιλικής» βαφής.

Κατά την αρχαιότητα, η Ερμιόνη αποτέλεσε σημαντικό κέντρο παραγωγής πορφυροβαφής. Ο Πλούταρχος, στο έργο του: «Βίοι Παράλληλοι», αναφέρει ότι όταν ο Μ. Αλέξανδρος κατέλαβε τα Σούσα (331 π.Χ.) βρήκε 5.000 τάλαντα ερμιονικής πορφύρας, η οποία φυλασσόταν εκεί για 190 έτη και παρόλ’ αυτά παρέμενε αναλλοίωτη, μη έχοντας χάσει τίποτε από τη λάμψη και τη στιλπνότητά της.

Τα αρχαία εργαστήρια παρασκευής της εν λόγω βαφής βρίσκονταν στο σημερινό Μπίστι Ερμιόνης. Εκεί ξεναγήθηκαν, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, 120 μαθητές από τις αρχαιολόγους της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, κα Σιαρίτα Κουκά και κα Δέσποινα Κουτσούμπα.

porfira3

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής, έδωσαν το «παρών» ο Δήμαρχος, κ. Δημήτριος Σφυρής, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δ.Κ. Ερμιόνης, κ. Χρήστος Δάγκλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι:  κα Άννα Στρίγκου – Φωστίνη, κ. Απόστολος Λαδάς και κ. Βασίλειος Νόνης, καθώς και η ειδική σύμβουλος Δημάρχου, κα Θεοδότη Σκλαβούνου – Λαμπάτου.

porfira2