ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΡΑΧΘΙ

spilaioF1

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου Ερμιονίδας και του http://www.greekgastronomyguide.gr/ που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών αξιοθέατων. Αυτή τη φορά σειρά είχε το ιστορικό Σπήλαιο Φράχθι, το οποίο λαμβάνει χώρα στη βόρεια ακτή του κόλπου της Κοιλάδας Ερμιονίδας στην Πελοπόννησο, και είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ευρώπης και σίγουρα της Ανατολικής Μεσογείου.

 

spilaioF3

 

Η επίσκεψη ξεκινάει από λιμανάκι της Κοιλάδας, με μια βάρκα που μετά από δέκα λεπτά διαδρομή αποβιβάζει τους επισκέπτες στην απέναντι ακτή. Το μήκος του σπηλαίου είναι περίπου 150 μ. και το μέγιστο πλάτος του περίπου 45 μ. Η γκρεμισμένη στο βάθος οροφή επιτρέπει την είσοδο άπλετου φωτός που αποκαλύπτει τους τεράστιους ογκόλιθους από το πεσμένο τμήμα της οροφής.

Η αρχαιολογική περιπέτεια ξεκίνησε το 1967, όταν ο νεαρός μαθητής τότε Άδωνις Κύρου (και κατόπιν εκδότης της εφημερίδας Εστία) στο πλαίσιο μιας σχολικής εκδρομής σκάβοντας τυχαία βρήκε προϊστορικά όστρακα. Λίγο αργότερα, μία διεθνής ομάδα αρχαιολόγων μαζί με γεωλόγους, βοτανολόγους και ζωολόγους με επικεφαλής τον Jacobsen αρχίζουν τις ανασκαφές οι οποίες διήρκεσαν μέχρι το 1976, καταρχήν μόνο μέσα στο σπήλαιο. Η ανασκαφή στο σπήλαιο Φράγχθι αποκάλυψε μία μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα ακολουθία ιχθυολογικού υλικού που καλύπτει πάνω από 20.000 χρόνια. Εξάλλου η ανασκαφή αυτή είναι μία από τις πρώτες στην ανατολική Μεσόγειο που έδωσαν σημασία στα ιχθυολογικά κατάλοιπα.

 

spilaioF2

 

Περισσότερα …

http://www.greekgastronomyguide.gr/item/spilaio-fragxthi-ermionida/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>